خلیج فارس آبستن حوادث غیر قابل پیشبینی است و به نظر نمیرسد کشورها مطالعه نشده وارد این چرخه خطرناک شده باشند.
تهران – اقتصاد برتر – ۱۸ مرداد ۹۸
به گزارش #اقتصادبرتر به نقل از تجارت فردا، خلیج فارس آبستن حوادث غیر قابل پیشبینی است و به نظر نمیرسد کشورها مطالعه نشده وارد این چرخه خطرناک شده باشند.هرکشوری تصمیم گرفته به نوعی در این دوره پرمناقشه در خلیج فارس حضور داشته باشد، قطعا دلایل قانع کنندهای برای خود دارد.
برخی معتقدند اکنون که ایالات متحده از بابت انرژی مستقل است، خلیج فارس دیگر اهمیت گذشته را برایش ندارد.این عده معتقدند ترامپ میخواهد خاورمیانه را ترک کند و ایالات متحده نیازی به نفت ندارد چرا که خلیج فارس، مشکل دیگران است.
دستهای دیگر از تحلیلگران معتقدند خلیج فارس برای آمریکا بسیار مهم است چون منبع و کانون اصلی تأمین انرژی کشور چین به عنوان مهمترین رقیب آمریکا به شمار میرود.به عقیده این دسته از تحلیلگران، پیشرفت شتابان چین در همه زمینهها و رشد اقتصادی خیره کننده این کشور به طور قطع آمریکا را نگران کرده و به همین دلیل آمریکا تلاش می کند راه دسترسی چین به منابع نفتی و گازی خلیج فارس را در اختیار خود گیرد.
محمدمهدی بهکیش اقتصاددان ایرانی و عضو شورای سیاستگذاری هفته نامه تجارت فردا با انتشار سرمقالهای در روزنامه دنیای اقتصاد خواستار توجه بیشتر سیاستمداران به تغییرات در روند اقتصاد جهانی و تبیین جایگاه اقتصادایران در تحولات پیش رو شده است.
او معتقد است: شکل و روند اقتصاد جهانی در حال تغییر است و این تغییرات میتواند برخی از امکانات و پتانسیلها را برای ما ایجاد کند. مانند قرار دادن ایران در هاب منطقه و افزایش ارزش نفت و گاز ایران.
این دو مزیتی است که به گفته این اقتصاددان، چین و آمریکا خواستار آن هستند. اما هر دو در تلاشند که دیگری به آن دسترسی پیدا نکند.
بهکیش میگوید آمریکا سالهاست در خاورمیانه هزینه پرداخت کرده تا آن را به زیر سلطه درآورد. زیرا اگر آمریکا بر منطقه مسلط شود، دسترسی چین به انرژی در این منطقه مشروط به توافقاتی میشود که با آمریکا خواهد داشت. در این میان چین در تلاش است جای پای خود را در منطقه، با ورود به حوزه نفت و ساخت بندر گوادر در پاکستان محکم کند. بهکیش میگوید آمریکا برای تسلط بر ایران و منطقه، بازی هستهای را راه انداخته و ایران را در صندلی محکوم نشانده است.
هفته گذشته علی لاریجانی در دیدار با سونگ تائو، وزیر امور بین الملل حزب کمونیست چین گفته: «طبق تأکید رئیس جمهور چین بر تدوین برنامه درازمدت ۲۵ ساله، ایران هم برنامهای را تدوین کرده و برای تبدیل این برنامه به سند راهبردی مشترک، خواستار مذاکره با چین است.»احتمالا نخستین بار است که جمهوری اسلامی برای رابطه بلند مدت با یک کشور،راهبرد ۲۵ ساله تدوین میکند.
چین البته نشان داده منتظر ایران نمیماند و به همین دلیل در گوادر پاکستان سرمایهگذاری قابل توجهی داشته است. اما این هم یک واقعیت است که جایگاه ایران برای عملی شدن برنامههای چین بسیار حیاتی است.
رابطه ایران و چین، همیشه با یک سوال مهم همراه بوده است؛ اینکه چه نوع روابطی با چین میتواند تضمینکننده منافع ملی ما باشد و آیا در ارتباط با چین ما برندهایم یا بازنده؟ پاسخ به هر سوالی درباره رابطه چین و ایران نیازمند بررسی روابط چین و آمریکا و روابط ایران و آمریکا نیز هست.