چند روزی است که آلودگی هوا روز به روز افزایش مییابد و هزاران نفر را در شهرهای بزرگ کشور روانه بیمارستانها کرده است.
تهران – اقتصادبرتر – 9 آذر 98
موضوع آلودگی هوا، مرگ و میر ناشی از آلودگی تقریبا به موضوع عادی هر ساله کشور تبدیل شده و مردم هم به این وضعیت عادت کردهاند، نکته مهم در این روند، بی تفاوتی دولت نسبت به آلودگی است و هر ساله به چند هشدار و یکی دو اقدام از جمله افزایش معاینه فنی خودروها، جلوگیری از ورود کامیون به داخل شهر، استقرار خودروهای سیار اورژانس در میادین شهر و اقدامات ساده مشابه آن بسنده میکند. موضوع مقابله با آلودگی صرفا محدود به همان روزهای آلوده هوا میشود و قبل و بعد از آن خبری از برنامه دولت و نهادهای مسئول نیست. دولتیها هم آلودگی را فرآیندی طبیعی میدانند که راه مقابله ای برای آن نیست و باید تحمل کرد و دست به دعا برداشت تا باد و بارانی بیاید و آلایندگیها را از بین ببرد. خود دولتیها که مثل خیلی از امورات دیگر فکرشان به جایی نمیرسد و تدبیری در کار نیست، دستکم در این موضوع حیاتی تلاشی هم نمیشود که از نخبگان کشور و یا سایر کشورهایی که در این زمینه تجربهای دارند کمک بگیرند و یا دستکم تجارب آنان برای مقابله با آلایندگی را بیاموزند و بکار ببندند.
دکتر عباس شاهسونی رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت میگوید، میانگین شاخص کیفی هوای تهران به عدد۱۵۷ رسیده است که در محدوده ناسالم برای تمام گروههاست. وی میافزاید، شاخص کیفیت هوا در حال حاضر در ۱۱ ایستگاه شهر تهران به بالاتر از ۱۵۰ رسیده و ایستگاه پیروزی و شادآباد با عدد ۱۸۰ بالاترین شاخص را در سطح شهر تهران دارند. طی امسال برای گروههای حساس ۴۴ روز هوا ناسالم بوده که در مقایسه با سال گذشته تعداد روزهای ناسالم برای گروههای حساس افزایش یافته است و این روند در روزهای آینده نیز ادامه خواهد یافت.
شاهسونی میگوید کسانی که به بیماریهای قلبی و ریوی مبتلا هستند و کودکان و سالمندان، زنان باردار و همچنین کسانی که بیماریهای زمینه ای دارند از فعالیتهای طولانی و سنگین خارج از منزل خودداری کنند و سایر افراد نیز فعالیتهای طولانی و سنگین خارج از منزل را تا حد امکان کاهش بدهند. پزشکان و فعالان محیط زیست و مبارزه با آلایندگیها هم از شهرداری و سایر نهادها درخواست دارند که جهت کاهش آلایندگیهای هوا اقدام فوری انجام دهند اما دریغ از یک واکنش جدی دولت و شهرداریها به این مهم.
دکتر علیرضا سالک مقدم در این زمینه میگوید: با سرد شدن و بروز پدیده آلودگی هوا در شهرهای بزرگ، بیماران مبتلا به آسم و آلرژی دچار مشکل شدهاند. در این هوای آلوده احتمال بروز سرفههای تک تک و ابتلا به عفونتهای حلق و ریه در افراد مبتلا به آسم و آلرژی شدت یافته است و بیماران حادتر راهی بیمارستان شدهاند. کافی است آقای رئیس جمهوری و اعضای دولت آمار بیماران تنفسی در روزهای اخیر در بیمارستانها را مرور کنند تا به عمق فاجعه پی ببرند؛ شاید به فکر تدبیری بیفتند و مردم را از این وضعیت نجات دهند، مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز میگوید: تنها در عرض ۲۴ ساعت در پنجشنبه شب ۹۹۷ نفر با عارضه تنفسی به مراکز درمانی اهواز مراجعه کردهاند، همچنین ۳ هزار و ۹۱۰ بیمار با مشکلات تنفسی در طول ۹ روز اخیر به مراکز درمانی این دانشگاه مراجعه کردند. این تنها آمار یک شهر است و سایر شهرها نیز وضعیت مشابهی دارند.
اگر آقایان کاری نمیتوانند انجام دهند، دستکم دانشگاهها، مراکز آموزشی و دستگاههای دولتی را تعطیل کنند تا مردم مجبور نباشند در شهر تردد کنند. برداشت عمومی مردم این است که دولت در اکثر گلوگاههای حساس مردم را رها کرده است و به داد آنان نمی رسد! دستکم حرفی بزنید و اقدامی انجام دهید شاید مردم باورشان را اصلاح کنند.
*اکرم صدیقی – سردبیر اقتصاد برتر