جامعه مدنی یکی از شعارهای اصلی اصلاح طلبان بود که به شدت برای آن سینه چاک میکردند اما توجه نداشتند که یکی از مولفههای ضروری و تفکیکناپذیر آن عبارت است از اقتصاد مبتنی بر بازار آزاد.
تهران -اقتصادبرتر – ۲۳ بهمن ۹۸
اصلاح طلبی التقاطی
دکتر موسی غنی نژاد/ عضو سابق هیئت علمی دانشگاه صنعت نفت
✅ جامعه مدنی یکی از شعارهای اصلی اصلاح طلبان بود که به شدت برای آن سینه چاک میکردند اما توجه نداشتند که یکی از مولفههای ضروری و تفکیکناپذیر آن عبارت است از اقتصاد مبتنی بر بازار آزاد. آنها به دلیل ریشههای چپگرایانه ایدئولوژی سیاسیشان آگاهانه یا ناخود آگاه ترجیح میدادند این واقعیت را نادیده بگیرند و به آن نپردازند و برای این منظور بر تقدم توسعه سیاسی بر توسعه اقتصادی تأکید میورزیدند. مشکل اصلی اصلاحطلبان این بود که علی رغم طرفداری به حق از برخی آزادیهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، نظریه منسجمی برای تحقق بخشیدن به مطالبات اصلاحطلبانه خود نداشتند. آنها به حق منتقد دخالت دولت در ممیزی مطبوعات، کتاب و آثار فرهنگی و هنری بودند و میگفتند این امور مربوط به جامعه مدنی است و دولت، به معنی عام کلمه یعنی قدرت سیاسی حاکم، نباید در آن دخالت کند. اما به دلایلی، توجه نداشتند که استقلال جامعه مدنی از قدرت سیاسی در درجه نخست مستلزم استقلال اقتصادی است و این ممکن نیست مگر از طریق نفی اقتصاد دولتی، برقراری اقتصاد آزاد و رشد بخش خصوصی واقعی. مطبوعات و ناشران و هنرمندانی که حیات و مماتشان وابسته به یارانهها و منابع دولتی باشد خواه نا خواه به نوعی مجبور میشوند منویات صاحبان قدرت را برآورده سازند. به طور خلاصه باید گفت به لحاظ نظری و عملی جامعهای نمیتوان سراغ گرفت که در آن آزادیهای سیاسی و اجتماعی باشد اما اقتصاد آن مبتنی بر نظام بازار آزاد نباشد.
*مطالب مطروحه در نوشته فوق مربوط به نویسنده آن در شبکه های اجتماعی می باشد، رسانه اقتصاد برتر تنها آن را بازنشر داده است و هیچکدام از تحلیل های آن را تایید یا رد نمی کند*