اقتصاد مقاومتی به معنی تشخیص فشار ها بر کشور و تلاش برای کنترل و بیاثر کردن آن فشار ها میباشد و در شرایط کنونی تبدیل چنین فشارهایی به فرصت است همچنین برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی باید وابستگیها به کشور های بیگانه کاهش یابد و بر تولید داخلی کشور و تلاش برای روی پای خود ایستادن افزایش یابد.
تهران- اقتصاد برتر- ۱۹ بهمن ۹۵
طبق نظر دولتمردان ایران در تعریف اقتصاد مقاومتی، ضرورت مقاومت برای رد کردن فشارها و عبور از سختیها برای رسیدن به نقاط مثبت ملی نیاز است.
اصطلاح اقتصاد مقاومتی اولین بار در سال ۲۰۰۵ پس از محاصره غزه توسط اسرائیل که مواد غذایی و دیگر امکانات برای تولید و پیشرفت اقتصادی را نیز شامل میشد و ناتوانی غزه در صادرات، امکان صادرات و کشت بسیاری از محصولات کشاورزی از جمله توت فرنگی را کاهش داده بود مورد استفاده قرار گرفت و ضوابط و معیارهای حاکم بر مفهوم اقتصاد مقاومتی شناسایی گردید.
پس از تشدید تحریمها علیه ایران در سالهای اخیر این شیوه توسط نظام ایران ترویج میشود و در اقتصاد مقاومتی هدف استفاده از توان داخلی و مقاومت در مقابل تحریمها با ایجاد کمترین بحران است. آیت الله خامنهای در ۱۳۹۲/۱۱/۳۰، سیاستهای کلی «اقتصاد مقاومتی» را به مسئولان ایرانی ابلاغ کرده است.