احمد خادم المله- مدیر مسئول- هفته گذشته دو عملیات تروریستی کور در تهران منجر به شهادت ۱۷ تن از هموطنانمان و نگرانی مردم شد.
تهران- اقتصاد برتر-۲۱خرداد ۹۶
صرفنظر از اینکه این عملیات کور ارزش امنیتی داشت یا نه و یا پرداختن به سابقه و ریشههای آن لازم است با ذکر چند نکته درسی برای آینده از این ترور کور بگیریم.
نکته اول اینکه پوشش خبری این رویداد در ابتدای کار ضعیف بود و زمانی صدا و سیما و رسانههای همگانی ایران در این زمینه فعال شدند و مدیریت اطلاع رسانی را به دست گرفتند که متوجه شدند شبکههای ماهوارهای به دنبال پخش مستقیم این رویداد هستند. برخورد رسانههای ما نشان داد رسانههای همگانی ایران آمادگی مناسب برای پوشش اخبار رویدادهای مشابه را ندارند و عملیات تروریستی و غیر منتظره در ایران مدیریت رسانه ندارد.
نکته دوم اینکه مدیران ارشد کشور دائم میگویند انعکاس اخبار چنین رویدادهایی ممکن است باعث ترس و نگرانی مردم شود، لذا از طرح علنی برخی موضوعات از جمله آموزشهای عمومی مردمی خودداری میکنند. در حالی که نگرانی زمانی ایجاد میشود که اولا خبر عملیات تروریستی در داخل ایران را شبکههای خارجی بدهند؛ ثانیا مردم از بسیاری مدیران جلوتر هستند و از اطلاعرسانی صحیح و به موقع نه تنها نگران نمیشوند بلکه آمادگی لازم برای مواجهه با چنین پدیدههایی را پیدا میکنند.
ایران که یکی از اهدف مهم داعش و بوجود آورندگان و حامیان آنها در جهان است باید آمادگی لازم را برای رویارویی با چنین پدیدههایی داشته باشد و لزومی ندارد دائم تکرار کنیم که ما تهدیدی نداریم و کسی قادر نیست در ایران عملیات تروریستی انجام دهد.
گرچه عملیات تروریستی تهران عملیاتی نبود که امنیت کشور را به مخاطره اندازد و فاقد ارزش امنیتی و نظامی بود؛ اما در همین حد هم باید مراقبت لازم انجام شود و به عنوان مثال حلقه امنیتی ساختمانها و مراکز حساس را گستردهتر کنیم به گونهای که یک تروریست نتواند حتی داخل ساختمانهای ما شود.
لازم است برای پیشگیری از وقوع چنین جنایاتی مردم آموزشهای لازم را ببینند هم در این زمینه که چطور اطلاعات مربوط به یک حرکت مشکوک را به موقع به نیروهای انتظامی و امنیتی و اطلاعاتی بدهند و همین که در صورت مواجهه با عملیات تروریستی چه واکنشی باید داشته باشند.
این تصورغلط است که فکر کنیم عده خاصی در کشور مسئول مبارزه با تروریسم هستند. هیچ مشکلی ایجاد نمیشود اگر مردم بدانند احتمال تکرار چنین عملیات تروریستی در نقاط مختلف کشور وجود دارد لذا ضمن مشارکت برای مقابله با تروریسم باید آمادگی لازم را برای پیشگیری یا برخورد با آن داشته باشند؛ لذا امنیت را باید عمومیتر کنیم و همه مردم در تامین امنیت مشارکت داشته باشند و در جامعه مطرح کنیم که فقط نیروهای انتظامی، اطلاعاتی، امنیتی و نظامی مسئول مقابله با تروریسم نیستند، بلکه همه آحاد مردم در این زمینه مسئولیت دارند که تجربه این کار را در دوره مقابله با منافقین داشتیم و کار منافقین زمانی یک سره شد که همه مردم به میدان آمدند.
یقین داشته باشیم با آمدن مردم به میدان مبارزه با تروریسم، امنیت ما به مراتب بیش از گذشته افزایش خواهد یافت.
نکته آخر اینکه کشور ما تجربه با ترورهای کور منافقین در دهههای گذشته را دارد و تجارب ارزشمندی در این زمینه وجود دارد و ما با اتکا به تجارب مفید نیروهای اطلاعاتی، امنیتی و انتظامی کشورمان میتوانیم مدل مبارزه جهانی با تروریسم «داعش» در شهرها را تعریف و جهانی کنیم. موضوع عملیات تروریستی تهران فرصت خوبی است تا ما تجارب خود در این زمینه را حتی به دیگران هم منتقل کنیم و سایر کشورها را هم آموزش بدهیم و نهایتا اتحادی جهانی از کشورهایی که قربانی ترورهای داعش بودهاند تشکیل دهیم و مبارزه با داعش را جهانی کنیم. این موضوع میتواند در دستور کار نهادهای بینالمللی از جمله سازمان ملل نیز قرار بگیرد.