مزیتهای بازار داخلی و منطقهای ایران در زمینه خودرو باعث شده تا خودروسازان جهان بویژه چینیها حساب ویژهای روی ایران بهعنوان یک پایگاه صادراتی بازکنند.
تهران- اقتصاد برتر- ۱۱ اردیبهشت ۹۶
پس از صنعت نفت و گاز، صنعت خودرو بزرگترین صنعت ایران است که حدود ۱۰ درصد تولید ناخالص ملی را در اختیار داشته و ۴ درصد اشتغال را نیز به خود اختصاص داده است. تولید خودرو در کشور بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۳ با افزایش قابلتوجهی مواجه شد؛ اما اعمال تحریمهای جدید علیه ایران از سال ۲۰۱۳ باعث شد تا کمپانیهای ایرانی نتوانند قطعات خودرو را وارد نمایند به همین علت تولید خودرو با افت مواجه شد و ایران جای خود را به ترکیه داد تا این کشور به عنوان خودروساز تاپ منطقه شناخته شود.
اما درفضای «پسابرجام» فرصت فراهم شد تا خودروسازان جهانی بتوانند مذاکراتی با خودروسازهای داخلی داشته و خودروهای جدیدی را برای عرضه در کشورمان در نظر بگیرند. بازار خودروی کشورمان یکی از معدود بازارهای تقریباً بکر جهانی است که سالانه ظرفیت فروش بیش از ۵/۱میلیون دستگاه را داراست.
کمپانیهای خودروسازی بهصورت مستقیم و همچنین پشت پرده مذاکراتی با شرکای ایرانی خود به منظور پیش برد اهداف خود داشتهاند. ایران ظرفیت پتانسیل بزرگی دارد که خودروهای قدیمی، قطعات زیر استاندارد و موقعیت استراتژیک منطقه به عنوان هاب صادراتی مؤید همین نکته است. به علاوه ایران دارای جمعیت جوان و تحصیلکرده زیادی است که خواهان خودروهای بهتری هستند.
تقریبا ۸۵ درصد خودروهایی که در ایران فروخته میشود بهایی زیر ۵۰ میلیون تومان داشته و ۹۹ درصد این خودروها بهای زیر ۲۰۰ میلیون تومان دارند؛ بنابراین برای موفق شدن در این بازار باید از رقابتی بودن قیمتها اطمینان حاصل کرد. سگمنتهای خودرویی جدید عموماً در تلاش برای جذب جمعیت جوان، شهری و طبقه متوسط با بهایی زیر ۲۵ هزار دلار هستند.
ایران نیز در نهایت به خیل کشورهای دوستدار شاسی بلندها پیوسته و بازار در حال انتقال از سدانها به ترکیبی از هاچبکها، کراس اوورها و شاسی بلندهاست. درحالیکه خودروهای لوکس تنها یک درصد کل فروش صنعت خودروی ایران را تحت کنترل دارد اما نزدیک به ۱۰ درصد کل ارزش بازار متعلق به آنهاست.
علیرغم چالشهای زیادی که وجود دارد ایران بهطور موفقیتآمیزی توانسته به میدان وسیع اقتصاد جهانی پای بگذارد و یکی از جذابترین مقاصد سرمایهگذاری در چند دهه اخیر به حساب میآید. اگر کمپانیهای خودرویی جهانی به قدر کافی باهوش باشند سریعتر وارد بازار ایران خواهند شد.
مدیر تجارت خارجی شرکت «سایک موتور» چین گفت: ایران هاب منطقهای تولید محصولات این
شرکت خواهد بود و برابر توافقات حاصله، ۳۰ درصد تولیدات شرکت «ام جی پارس موتور تبریز» به کشورهای خاورمیانه صادر میشود.
«لین یونگ» (Lin Yong) مدیرعامل شرکت ام جی پارس موتور تبریز که ۵۰ درصد سرمایه آن متعلق به بزرگترین خودرو ساز چینی است، در یک مصاحبه مطبوعاتی در شانگهای افزود: نخستین هدف ام جی پارس موتور، سهم گیری از بازار داخلی ایران است که در ابتدا ۵ درصد هدف گذاری شده و شامل تولید بیش از ۵۰ هزار خودرو در سال است. اما در حقیقت، ما برای آینده به بیش از این میزان فکر میکنیم.
انتقال دانش فنی
مدیر تجارت خارجی سایک موتور در پاسخ به این سوال که آیا دانش فنی و فناوری تولید نیز به ایران منتقل می شود، گفت: به طور قطع؛ به دلیل تحریمها و عقب ماندن فناوری تولید ایران، خودروهای مجهز به سیستمهای نوین نمی توانند با فناوری موجود ایران تولید شوند و ما وقتی محصولاتمان را در ایران تولید میکنیم، در حقیقت این خواسته و هدف بویژه در بخش بومی سازی را تامین میکنیم و در واقع فناوری و دانش فنی محصولات خود را به ایران منتقل میکنیم.
به گفته وی، در شروع کار ۲۰ درصد ساخت خودرو و در ۲ سال آینده دستکم ۵۰ درصد آن در ایران انجام میشود.
تولید خودرو مناسب برای بازار ایران
یونگ در پاسخ به این سوال که آیا خودرو مناسبی برای بازار ایران طراحی خواهد شد؟ تصریح کرد: ما در حقیقت این کار را کرده ایم. طراحی و ساخت خودروی ام جی ۳۶۰ به اتمام رسیده و به بازار ایران عرضه شده است. همچنین ما در حال مذاکره برای ارتقای خودروی شاسی بلند (اس یو وی) فعلی خود در ایران طی سال جاری میلادی هستیم و اوایل سال آینده نیز خودروی اس یو وی دیگری به بازار ایران عرضه میشود. خودروی مدل ام جی ۳۶۰ که مجهز به سیستمهای نوین است، برای بازار ایران مناسبتر از سایر خودروهای موجود در این بازار است.
برنامه توسعه خدمات پس از فروش
مدیر تجارت خارجی بزرگترین خودروساز چین که یک شرکت دولتی است، در مورد برنامه این شرکت برای ارتقای خدمات پس از فروش در ایران افزود: پس از ۷ سال تلاش برای بهبود رتبه خدمات پس از فروش خودروهای چینی در ایران، بر اساس یک مطالعه، این رتبه در سال ۲۰۱۵ معادل ۶ بوده که رتبه بسیار خوبی است، اما ایده آل و مطلوب نیست و ما تلاش میکنیم رتبه بهتری به دست آوریم.
وی یادآور شد: ما پیشتر با ایران سرمایه گذاری مشترک انجام داده ایم و در آینده نزدیک، انبار قطعات و مراکز خدمات پس از فروش بیشتری برای برندهای سایک موتور در ایران ایجاد خواهیم کرد. همچنین ما برای انجام امور تعمیر خودرو و آموزش فنون آن به مکانیکهای ایرانی، افراد متخصصی را به ایران اعزام خواهیم کرد. در بلندمدت نیز سیستم کامل خدمات پس از فروش را برای
مشتریان ایرانی خود راه اندازی می کنیم.
شرکت صنایع خودروسازی شانگهای یا همان سایک (SAIC)، از بزرگترین شرکت های تولید خودرو چین به شمار می رود، ۵۰ درصد سهام ام جی موتور تبریز ایران را در اختیار دارد. سایک موتور اکنون با شرکت ام جی پارس موتور تبریز قرارداد همکارِی دارد و قرار است در اواسط سال جاری میلادی ۲ مدل خودرو روانه بازار ایران کند.
ایجاد پایگاه صادراتی
«یین تونگیاو» مدیرعامل «چری» نیز با اشاره به اهمیت بازار بزرگ ایران برای محصولات چری گفت: بازار ایران به عنوان یکی از بازارهای استراتژیک و مهم صادراتی برای ما از اهمیت ویژهای برخوردار است و ما بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده محصولات جدید خود را در ایران تولید و عرضه خواهیم کرد.
وی همچنین به وجود متخصصان و مهندسان با تحربه و با دانش ایرانی در صنعت خودرو اشاره کرد و افزود: ما قصد نداریم فقط خودرو در ایران تولید و عرضه کنیم بلکه با توجه به وجود نیروی متخصص در صنعت خودرو ایران، قصد داریم دانش فنی خود را هم به ایران منتقل و از تخصص و تجربه مهندسان ایرانی در این حوزه بهره مند شویم. ایران از نظر منابع انسانی و ظرفیت تولید پتانسیل لازم برای پایگاه صادراتی شدن محصولات چری در منطقه را دارد و ما از این ظرفیت استفاده خواهیم کرد.
مدیرعامل چری با اشاره به همکاری بسیار موفق با شریک ایرانی تصریح کرد: ما از شریک ایرانی خود رضایت کامل داریم و مانند برادر در کنار همدیگر سختیها را پشت سر گذاشتیم و در صدد موفقیتهای بعدی هستیم.
او همچنین به توجه ویژه چری به خدمات پس از فروش و رضایت مشتریان اشاره و تاکید کرد: مشتری در نگاه ما حکم پادشاه را دارد و ما به خواستههای مشتری با گسترش شبکه خدمات پس از فروش، ارتقای کیفیت و تامین قطعات یدکی مورد نیاز توجه ویژهای داریم.
تونگیاو با اشاره به رقابت سخت خودروسازان در بازار بزرگ چین یادآورشد: ما متولد بزرگترین بازار خودرو جهان هستیم که نقش بسزایی در تعیین استراتژی خودروسازان بزرگ جهان دارد و خودروسازان مطرح برای کسب بازار در آن در حال جنگ و رقابت هستند و با اتکا به این تجربه آمادگی لازم برای رقابت با خودروسازان بزرگ در بازارهای جهانی را داریم.
در همین راستا «ژانگ» مدیرعامل «مدیران خودرو» اظهارداشت: ما برنامه ویژهای برای توسعه محصولات و سهم بازار خود در بازار ایران داریم و با رونمایی و عرضه محصولات جدید سبد محصولات خود را تکمیل خواهیم کرد. شاسی بلند زیبای «تیگو ۷» به عنوان یکی از جدیدترین محصولات چری به زودی وارد بازار ایران خواهد شد.
«بهرام شریعت»، رئیس هیأت مدیره مدیران خودرو نیز از توجه ویژه شرکت مدیران خودرو به هر ۲ برند چری و« MVM» اشاره کرد و گفت: هر ۲ برند ما در شرکت مدیران خودرو با قدرت به کار خود ادامه می دهند و ما برای توسعه سهم بازار و عرضه خودروهای اقتصادی و ارزانتر برند MVM را تقویت می کنیم و برای توسعه سهم بازار در قیمتهای بالاتر و خودروهای لاکچری و پر آپشن، خودروهای خوبی با برند چری در بازار ایران عرضه میکنیم.