احمد خادم المله- مدیر مسئول- این روزها رسانه های همگانی خصوصا شبکه های مجازی پر است از اخباری که بانکهای کشور را آماج حملات انتقادی قرار میدهند از اخبار اختلاس در بانکها که در سالهای قبل اتفاق افتاده گرفته تا عدم سرمایهگذاری بانکها در تولید و نامهربانیهایی که بانک در حق مشتریان انجام میدهد .
تهران- اقتصاد برتر- ۲۴خرداد ۹۶
برخی از رسانههای همگانی گویی سهم هر روزشان زدن یک مشت به بانکهاست و هر روز باید یک خبر از ورشکسته بودن این بانک یا آن بانک ایران بدهند آن هم بانکهایی که از ظرفیت بالا برخوردارند و به خوبی دارند به جامعه و اقتصاد کشور سرویس میدهند .
در هیچ کشوری در دنیا تا این حد از بانکهای دولتی و خصوصی انتقاد نمیشود. موضوع هجمه رسانهای به بانکها علاوه بر جنبه سیاسی مرسوم در کشور ما به تصور غلطی باز میگردد که بسیاری از مردم و گاه مدیران کشور از بانک و وظایف آن دارند.
برخی تصور میکنند همه بانکها مرکز چاپ اسکناس هستند و به هر میزانی که یک کارخانه، موسسه یا فرد نیاز به پول دارد، بانک باید بدون قید و شرط نیاز آنان را تامین کند.
قصد این مطلب این نیست که بگوید بانکها در ایران اشکال ندارند و مبرای از خطا و ضعف هستند؛ بلکه به دنبال آن است که اثرات منفی حجم گسترده حملات رسانهای به بانکها را بیان کند.
نظام بانکی در هر کشوری شریان حیات جریان پول در اقتصاد آن کشور است و گردش امور را در اقتصاد کشورها تامین میکند.
نظام بانکی شاهراه تلاقی عملیات اقتصادی است بدون آنکه نیاز به حضور طرفین تجارت در بانک باشد.
در بسیاری از کشورهای پیشرفته که از اقتصاد قوی برخوردارند، نظام مالی آنها بر پایه بانکداری و نظام بانکی قرار دارد؛ لذا اگر اقتصاد قوی میخواهیم باید نظام بانکی قوی داشته باشیم.
هیچ کشوری نمیتواند یک روز بدون بانک را تصور کند، فکر کنید بانکها در ایران یا هر کشور دیگری یک روز خدمات خود به مشتریان را قطع کنند. چه اتفاقی برای اقتصاد آن کشور خواهد افتاد ! ؟
در ایران که با تحریم خارجی مواجه هستیم و بیگانگان اقتصاد کشور را هدف گرفتهاند، هجمه داخلی و تحریم داخلی بانکها چه لزومی دارد که هر موقع به رسانههای همگانی مراجعه میکنیم حتما باید یک یا چند خبر از ضعف یا ورشکستگی بانکها ببینیم. آیا واقعا همه بانکهای ایران ورشکسته هستند! ؟ و هیچ خدمتی به اقتصاد و مردم انجام نمیدهند !؟
یکی از جنبههای تحریمهای خارجی بعد روانی آن است که بگویند سیستم بانکداری ایران و به تبع آن اقتصاد کشور نا کارآمد و فلج است. نباید با تضعیف بانکهای کشور در میدان حریف بازی کنیم.
نکته مهمتر اینکه گاهی خود مدیران ارشد کشور نیز حرفهایی میزنند که آثار منفی بر صنعت بانکداری کشور دارد. در حالی که در بسیاری از کشورهای جهان مدیران ارشد و سیاستگذاران مالی و پولی قبل از اینکه حرفی بزنند یا تصمیمی بگیرند، ابتدا اثر آن را برعملکرد نظام بانکی بررسی میکنند. به عبارت دیگر مسئولان بانکی و اقتصادی در کشورهایی با اقتصاد بزرگ در جهان به خاطر اینکه تاثیر منفی بر نظام بانکی خود نگذارند معمولا کمتر مصاحبه و سخنرانی میکنند اما در ایران مسئولان اقتصادی و مالی و بانکی ما دائم در حال مصاحبه و سخنرانی هستند !
فراموش نکنیم بانکها نقش کلیدی در نظام مالی و اقتصاد ملی کشور دارند و نباید به هر بهانهای تضعیف شوند. هر خبری که در جهت تضعیف نظام بانکی میدهیم در حقیقت دل سرمایهگذاران در بانک را خالی میکنیم و خودمان در جهت تضعیف نظام بانکی حرکت کردهایم که به نوعی بازی در میدان تحریم کنندگان اقتصاد کشور است.
شرایط اقتصادی کشور را درک کنیم و خودمان تیشه به ریشه نظام بانکی و اقتصاد کشور نزنیم.