به طور کلی فلزات دارای یکسری ویژگیهای بخصوصی هستند که از جمله میتوان به مواردی مانند مقاومت مکانیکی، درخشش بالا، شکلپذیری مناسب و خوردگی اشاره کرد.
تهران – اقتصاد برتر – ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۰
اما فلزات دستهبندیهای خاصی دارند که میتوان از فلزات آهنی و غیرآهنی (همان رنگین) نام برد.هر کدام از اینگونه فلزات خصوصیات و زیرمجموعههای مختص به خود داشته که در ادامهی این مقاله به آنها خواهیم پرداخت. https://www.tejarat-gram.ir/felezatahani
فلزات آهنی
از جمله فلزات آهنی محبوب میتوان به فولاد چکشکاری شده (فرفورژه)، فولاد آلیاژی و یا چدن اشاره کرد که مستحکم بودن و دوام آنها از ویژگیهای بسیار خوبشان محسوب میشود. اینگونه فلزات آهنی در صنعت ساختمانسازی بیشترین کاربرد را دارند به طوری که اگر بنا به ساخت آسمانخراش یا حتی پلهای طویل باشد، از اینچنین فلزاتی بهره گرفته میشود. با توجه به اینکه فلزات آهنی دارای مقدار مشخصی کربن هستند، در معرض زنگزدگی قرار دارند، البته ناگفته نماند که فلزات چکشکاری شده و ضدزنگ از این قاعده مستثنی خواهند بود. حال با برخی فلزات مهم آشنا میشویم:
- فولاد
اگر کربن به آهن اضافه شود، فولاد شکل میگیرد. این محصول به روش ذوب کردن سنگآهن در کوره ایجاد میشود و پس از اینکه از کوره خارج شود باید به درون قالب افزوده شود تا بدین ترتیب میلگرد تهیه شود. از فولاد در صنایع مهمی استفاده میشود که از مهمترین آنها میتوان به ساختمانسازی اشاره کرد.
- چدن
این فلز از کربن، سیلیسیم و آهن تشکیل میشود. از ویژگیهای این فلز آهنی میتوان به سخت بودن و مقاومت مناسب آن در برابر سایش اشاره کرد. گفتنی است که کربن موجود در این فلز از کربن استفاده شده در فولاد بیشتر است. از چدن در ماشینسازی استفاده میشود چرا که به راحتی میتوان آن را قالبریزی کرد. ناگفته نماند که چدن در انواع مختلف خاکستری و سفید تهیه خواهد شد.
- آهن فرفورژه
فلز آهنی چکشکاری شده یا همان فرفورژه به گونهای تولید میشود که در آن از کربن کمتری نسبت به دیگر فلزات آهنی استفاده شده است. در وقع اگر بگوییم که این نوع فلز، آهن خالص است بیراه نگفتهایم. از ویژگیهای این فلز آهنی میتوان به مقاومت و خوردگی مناسب آن اشاره کرد با این وجود سختی بسیار کمی دارد. از آهن فرفورژه در تولید ابزارهای کشاورزی، زینت آلات و سیم خاردار و مواردی از این دست استفاده میشود.
- فلزات غیرآهنی
اما در کنار فلزات آهنی، یکسری فلزات هستند که در هنگام تولید، باید از بعضی ترکیبات رنگ بهره برد. اینگونه فلزات دارای خاصیت و ویژگیهای خاص خودشان هستند که انواع و اقسام مختلفی دارند که از جمله میتوان به مس، سرب، قلع و نیکل اشاره کرد. اصلیترین تفاوت فلزات غیرآهنی با فلزات آهنی در انعطافپذیری خوبشان است. ضمناً با توجه به اینکه هیچگونه آهنی در ترکیبات خود ندارند، به هیچ عنوان دچار زنگزدگی نخواهند شد. حال با هم بعضی از اینگونه فلزات غیرآهنی را مرور میکنیم:
- فلز غیرآهنی مس
مس از جمله فلز غیرآهنی قرمز رنگ محسوب میشود که وزن آن در حدود ۹ بوده و در حرارت ۱۰۸۴ درجه نیز ذوب خواهد شد. از جمله ویژگیهای این فلز میتوان به پایداری آن در برابر پوسیدگی اشاره کرد. همچنین مس میتواند برق را از خود عبور دهد به همین دلیل است که در صنایع الکترونیک به کرات از آن بهره گرفته میشود.
- فلز غیرآهنی سرب
از خصوصیات سرب میتوان به سنگین و همچنین منعطف بودن آن اشاره کرد. ضمناً این فلز غیرآهنی در برابر خوردگی نیز پایدار خواهد بود. بیشترین استفاده از سرب در باتریها، کابلهای فشار قوی یا لحیمکاری است. وزن حداقلی این فلز ۱۱ و رنگ آن نیز سفید متمایل به آبی است. این محصول در انواع مختلف مثل ورق، سیم سربی یا شمش تهیه میشود.
- فلز غیرآهنی قلع
این فلز دارای رنگ سفید نقرهای بوده که از وزن ۷ برخوردار است. از جمله خصوصیات این فلز غیرآهنی میتوان به خمکاری مناسب، استقامت در برابر پوسیدگی و انبساط مناسب اشاره کرد. فلز قلع بعد از استخراج از معادن به شکل شمش که ممکن است دارای وزنهای مابین ۲۵ تا ۴۵ باشد، در خواهد آمد. از این فلز در تهیه قوطیهای کنسرو استفاده خواهد شد.
- فلز غیرآهنی نیکل
بهترین ویژگی نیکل مقاومت بسیار عالی آن در برابر تغییرات ناگهانی جوی است. رنگ این فلز غیرآهنی سفید نقرهای بوده و از شفافیت بسیار خوبی نیز برخوردار است. از این فلز در تولید آلیاژهای گوناگون مانند فولاد استفاده خواهد شد.