اکونومیست: طاعون جدید یا کرونا دولتها را بر آن داشته است تا با تلاشهای ناامیدانه سیاستهایی را به اجرا درآورند که چند ماه قبل غیرقابلتصور و بدعتآمیز بودند.
تهران – اقتصادبرتر – ۴ مرداد ۹۹
به گزارش #اقتصادبرتر، نشریه «اکونومیست» سرمقاله شماره این هفته خود را به موضوع شرایط مالی دولتها در عصر ویروس کرونا و ظهور یک عصر جدید اقتصادی اختصاص داده است.
این طاعون دولتها را بر آن داشته است تا با تلاشهای ناامیدانه سیاستهایی را به اجرا درآورند که چند ماه قبل غیرقابلتصور و بدعتآمیز بودند.
این دوره جدید چهار شاخصه اصلی دارد:
اول، مقیاس شگفتانگیز استقراض دولتها و پتانسیل به نظر نامحدود مقادیر بیشتر است.
دوم، دستگاههای چاپ پول به صدا درآمدهاند.
نقش روزافزون دولت در محوریت توزیع سرمایه ویژگی سوم این دوره جدید است.
ویژگی آخر از همه مهمتر است: نرخهای تورم پایین.
گرچه این اقدامات تشویق مختصر فعالیتهای اقتصادی را به دنبال دارند، اما همزمان منجر به اخلال در بازارها، نرخهای رشد اقتصادی پایین و حتی مخاطرات اخلاقی میشود. در این زمینه ترس از کوتهبینی سیاستمداران عاملی اصلی بود که بسیاری از کشورها اختیارات را به بانکهای مرکزی مستقل خود محول کردند، نهادهایی که تاکنون برای مدیریت چرخه اقتصادی از ابزار تکی و ساده نرخهای بهره استفاده کردهاند.
همانگونه که در کنفرانس مطبوعاتی این هفته اکونومیست توضیح داده شد، در این زمینه ممکن است نیاز باشد قدرت مالی به تکنوکراتها محول شود یا اینکه ساختارهای نظام مالی به گونهای اصلاح شود که طی آن بانکهای مرکزی قادر شوند به نرخهای بهره عمیقا منفی روی بیاورند و با ایجاد تغییرات انقلابی، مصرفکنندگان را از بانکداری سنتی به سمت نظام مالی فینتک و پرداختیهای دیجیتال سوق دهند. البته ریسکها بالا است. شکست در این زمینه میتواند به آن معنا باشد که دوره پولهای رایگان در نهایت نوسان شدید قیمتها را به دنبال خواهد داشت.