حسین عسکری مشاور رشد مشاور نفتی کشورهای حاشیه خلیج فارس پیش بینی کرد، رشد اقتصاد جهانی در سال آینده میلادی ۴.۵ درصد خواهد بود.
تهران – اقتصاد برتر – ۱۰ دی ۹۹
پروفسور «حسین عسکری» معتقد است، رشد در نیمه اول سال ۲۰۲۱ بسیار راکد اما در نیمه دوم با تغییر الگوی تولید افزایش مییابد و رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۱ حدود ۴.۵ درصد خواهد بود. سال ۲۰۲۰ به آخرین روزهای خود میرسد و دنیا به استقبال سال تازه ای میرود که امید زیادی به آن دارد. حال سوال این است که سال جدید حقیقتا چه وضعیتی خواهد داشت؟ به نظر میرسد میراث این سال سخت در سال ۲۰۲۱ تجربه خواهد شد و تورم قیمت محصولات کشاورزی، فلزات و طلا اقتصاد سال جدید را با چالشهای تازه ای روبرو میکند. پروفسور «حسین عسکری» مشاور نفتی کشورهای حاشیه خلیج فارس و مشاور پادشاه پیشین عربستان در گفت و گویی گفت : بدون شک در سال جدید تقاضای قابل توجهی برای کالاهای غیر ضروری وجود دارد زیرا مردم به دلیل همه گیری، برخی خریدها را به تعویق انداخته اند. در همان زمان شاهد تغییری مداوم در الگوی تقاضا خواهیم بود. مصرف کنندگان در حال خرید مواردی هستند که انزوا را امکان پذیر میکند، مانند تجهیزات پزشکی خانگی، وسایل ورزشی خانگی، خانههای بزرگتر که ایجا دفاتر خانگی را امکان پذیر میکند و امکانات تفریحی خانگی بهتر، وسایل نقلیه تفریحی و کمپینگ بیشتر و موارد مشابه. نتایج کامل این تغییر در طی زمان مشهود خواهد بود. باید گفت در قسمت عرضه نوعی دردهای رو به رشد وجود خواهد داشت. عسکری مشاور وزیر دارایی (۱۹۷۸ میلادی) بوده و از او به عنوان معمار اقتصاد عربستان یاد میکنند. عسکری استاد تجارت بین الملل و امور بین الملل دانشگاه جورج واشنگتن آمریکا و رئیس موسسه تحقیقات و مدیریت جهانی و رئیس پیشین دپارتمان تجارت بین الملل دانشگاه جورج واشنگتن بوده است. زمینه تخصصی و بحثهای او در دانشگاه جورج واشنگتن بر اقتصاد، توسعه سیاسی و انسانی در خاورمیانه، اختلافات و جنگها در خاورمیانه، اقتصاد سیاسی نفت و اقتصاد اسلامی متمرکز است.
وی میگوید، در سطح بین الملل، روابط تجاری جهان نیز با رئیس جمهور جدید ایالات متحده آمریکا تغییر خواهد کرد. هر چند آهسته تر زیرا توافق نامهها باید تجدید نظر شده یا دوباره مورد تواق قرار گیرند. با این حال و به طور همزمان، بیماری همه گیر ضرورت پس انداز را بیش از پیش نشان میدهد زیرا درسال ۲۰۲۰ افراد بدون پس انداز مجبور شده اند بین دارو و غذا تصمیم بگیرند یا حتی به مکانهای توزیع غذایی بپیوندند. به نظر میرسد روند واکسیناسیون در سراسر جهان به همان راحتی که برخی پیش بینی میکنند پیش نخواهد رفت. بنابراین به نظر من هنگامی که همه امور را کنار هم قرار میدهیم، رشد در نیمه اول سال ۲۰۲۱ بسیار راکد و اما در نیمه دوم با تغییر الگوی تولید افزایش یابد. حدس من این است که رشد کلی کل سال ۲۰۲۱ در حدود ۵/۴ درصد خواهد بود. این رقم عالی به نظر میرسد. اما به دلیل رشد منفی در سال ۲۰۲۰، تا پایان سال ۲۰۲۱ تولید ناخالص داخلی جهانی به طور قابل توجهی کمتر از آنچه پیش از همه گیری پیش بینی شده بود، کاهش مییابد. حدس من این است که اگر همه گیری کرونا اتفاق نیفتاده بود تولید ناخالص داخلی جهانی در پایان سال ۲۰۲۱ حدود ۵-۶ درصد بیشتر بود.
وی درباره تاثیر پیروزی بایدن بر روابط تجاری جهانی گفت : درست است که بایدن مدافع تجارت آزاد است اما اکنون دستان او بعد از چهار سال ریاست جمهوری ترامپ بسته شده است. اکنون در آمریکا فشارهای بیشتری برای اتخاذ سیاستهای حمایت گرایانه وجود دارد. خرید آمریکایی، حفظ مشاغل در خانه، مسئولیت اقدامات ناعادلانه تجارت با چین و غیره همه این موارد خاموش کردن خواستههای حمایت گرایانه و بازگشت به همان مکان قبل از ترامپ را برای بایدن سخت میکند. بنابراین شاهد حرکتی آهسته و آگاهانه به سمت تجارت آزادتر خواهیم بود، خصوصاً به صورت دو جانبه و منطقه ای اما دستیابی به توافق نامههای چندجانبه ممکن است دشوارتر باشد حداقل در دو سال اول دولت بایدن. *اخیراً بزرگترین اتحادیه تجارت آزاد (RCEP) با مشارکت چین ایجاد شد. در همین حال، شایعاتی مبنی بر احیای مجدد همکاری ترانس پاسیفیک توسط دولت بایدن وجود دارد. دولت ترامپ با عدم پذیرش TPP به منافع آمریکا آسیب رساند. ایالات متحده آمریکا اساساً توافق را به نفع چین ترک کرد. من فکر میکنم این یک توافق چند جانبه است که در دو سال اول دولت بایدن احیا خواهد شد.
عسکری درباره آینده روابط چین و آمریکا در ۲۰۲۱ گفت : خبر خوب این است که جنگ تجاری بین چین و آمریکا تشدید نخواهد شد. جنگ به طریقی از بین خواهد رفت تا نشان داده شود سران خونسرد دوباره به کار خود ادامه میدهند. مذاکرات در پشت صحنه برای تأمین نیازهای هر دو طرف و کاهش تعرفههای اعمال شده توسط ترامپ و چینیهای که اقدامات تلافی جویانه انجام دادند، بیشتر خواهد بود. اما در عین حال بایدن امتیازات عمده ای به چین نخواهد داد. وی با نگاه به انتخابات میان دوره ای در سال ۲۰۲۲، باید رشد سریع مشاغل را در اولویت قرار دهد. او توان ضعیف دیده شدن را ندارد. در مجموع من فکر میکنم که با مذاکرات دشوار پیش رو، ما به کندی به سمت روابط تجاری عادی تر با چین حرکت خواهیم کرد.