دبیر کانون کارگزاران بورس گفت : حاشیه سود و نقدینگی شرکتهای کارگزاری بهدلیل کسر ۳۷٫۵ درصد کارمزد معاملات ۷۵ درصد افت کرده است.
تهران – اقتصاد برتر – ۷ تیر ۱۴۰۱
محمدرضا دهقانی احمدآباد در سمینار مشترک کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار و شرکت فرابورس درباره عملکرد صنعت کارگزاری در سال گذشته، اعلام کرد: کاهش حاشیه سود و افت شدید نقدینگی شرکتهای کارگزاری به دلیل کسر ۳۷.۵ درصدی کارمزد معاملات و واریز به حساب صندوق توسعه سبب کاهش سرمایه گذاری زیرساختهای کارگزاریها شده است.
تحقق پیش بینی منفی سال قبل
نیمی از ۱۰۸ شرکت کارگزاری توان پوشش هزینههای عملیاتی از طریق درآمدهای کارمزدی ندارند و پیشبینی میشود سال جاری ارزش ۳۷۰۰ میلیارد تومانی معاملات خرد روزانه، صنعت کارگزاری را شرایط سر به سر قرار دهد. همانطور که پیش بینی میشد عملکرد صنعت کارگزاری در سال گذشته مطلوب نباشد که ناشی از تک محصولی بودن شرکتهای کارگزاری بود. زیرا عمده درآمد به کارمزد معاملات مرتبط بوده و این موضوع با توجه به تنزل حجم معاملات سال گذشته نسبت به سالهای گذشته قابل درک است.
کاهش ۵۷ درصدی سود کارگزاری ها
البته با توجه به طرحهای توسعه ای شرکتهای کارگزاری و تحمل هزینههای ثابت زیاد زیرساختهای فناوری اطلاعات، افزایش تعداد شعب و توسعه نیروی انسانی با اهرم عملیاتی بالایی مواجه هستند. این موضوع در عملکرد ۶ ماهه دوم نسبت به نیمه نخست سال قبل به وضوح قابل مشاهده است. به نحوی که با کاهش حدود ۳۰ درصدی ارزش معاملات خرد، سود عملیاتی صنعت حدود ۵۷ درصد کم شده است.
مقایسه ۶ ماهه دوم سال گذشته نسبت به ۶ ماه ابتدای سال قبل نشان میدهد سود خالص صنعت بیش از ۳۰ درصد کاهش یافته اما ۵۸ درصد از سود شناسایی شده ناشی از سود سرمایه گذاریها بود.،یعنی سود عملیاتی صنعت هم ۵۸ درصد کاهش یافت.
افزایش واریز اجباری کارمزدها به صندوق توسعه از ۷۴ به ۱۳۷ درصد
در چنین شرایط نامطلوبی ۳۷.۵ درصد از کارمزد معاملات هم به طور مستقیم وارد صندوق توسعه شده است. موضوعی که به لحاظ نقدینگی کارگزاران را ضعیف میکند. طی ۶ ماه نخست سال گذشته ۷۴ درصد از سود عملیاتی کارگزاریها به صندوق توسعه سرمایه گذاری واریز شده اما در ۶ ماهه دوم این رقم به ۱۳۷ درصد رسید و بر کاهش سرمایه گذاری حدود ۲۷۰ میلیاردتومانی زیرساختها اثر گذاشت.
انتقاد از نظارتهای موازی و لزوم بازنگری در روشهای عرضه اولیه سهام جدید
نظارتهای موازی هم از دغدغههای اصلی صنعت کارگزاری با بورسها است که علاوه بر تحمیل حجم کاری زیادی به شرکتهای کارگزاری،عملا دستاورد خاصی نیز ایجاد نمی کند. بنابراین انتظار بر این است این رویه اصلاح شود.
برای تسهیل ورود شرکتهای بیشتر به خصوص شرکتهای استارتآپی به بازار سرمایه، نمی توان با روشهای مرسوم اقدام به ارزش گذاری داراییها معمولا نامشهود کرد. بنابراین چنین شرکتهایی نِمود ریسکی داشته و بهتر است سرمایه گذاران آگاه به ماهیت این گونه شرکت اقدام به خرید سهام کنند.
توصیه ایی برای احراز هویت سرمایه گذاران حرفه ای
احراز هویت سرمایه گذاران حرفه ای هم نیاز به اطلاعات صحیح دارد. منبع این اطلاعات میتواند مانده سهم و پورتفوی سرمایهگذاران باشد که در شرکت سپردهگذاری مرکزی وجود دارد اما در موارد زیادی ممکن است یک شرکت کارگزاری توان تشخیص مانده منابع یک شرکت سرمایه گذاری را نداشته باشد.
موضوع مدارک حرفه ای و سابقه عضویت در نهادهای مالی هم که از دیگر موارد تشخیصی برای سرمایه گذاران حرفه ای بوده، قابل شناسایی توسط اطلاعات سازمان بورس است. براین اساس ضروری است امکان دسترسی به چنین اطلاعاتی توسط کارگزارن فراهم شود تا بتوان به طور سیستمی و با سرعت و دقت بیشتری انجام شود. در صورت اصلاح این موارد میتوان بزودی شاهد شرایطی برای تخصصی تر شدن بازارسرمایه بود.