فعالیتها در بزرگترین منطقه گازی کشور در حالی با همت صنعتگران ایرانی ادامه دارد که پیشبینی میشود با بهرهبرداری از کل منابع گازی پارس جنوبی در مدت یک سال ٩٠ میلیارد دلار عاید کشور شود.
تهران – اقتصادبرتر ۱۹ اسفند ۹۵:
در تازهترین اقدام متخصصان ایرانی در این منطقه، همزمان با روشن شدن مشعل سکوی فاز ٢٠ عملیات راهاندازی این سکو با ظرفیت تولید یک میلیارد فوت مکعب گاز از مخزن پارس جنوبی آغاز شد.
«علیرضا عبادی»، مجری طرح توسعه فازهای ٢٠ و ٢١ پارس جنوبی، با اعلام اینکه مشعل سکوی فاز ٢٠ پس از نزدیک به ۲ماه روز کاری با باز کردن چاهها روشن شده، میافزاید: هماکنون مراحل پایانی عملیات راهاندازی این سکو مطابق استانداردهای ایمنی در حال اجراست.
وی با اشاره به مراحل پایانی راهاندازی خط لوله ٣٢ اینچ حدفاصل سکوی ٢٠ با پالایشگاه خشکی این فازها، میگوید: با آماده شدن این خط لوله در چند روز آینده، گاز برداشت شده از مخزن به پالایشگاه این فازها ارسال میشود.با بهرهبرداری از سکوی فاز ٢٠ تولید گاز فازهای ٢٠ و٢١ پارس جنوبی تکمیل و به ٢ میلیارد فوت مکعب معادل ۵۶ میلیون متر مکعب در روز میرسد.
به گفته عبادی، ردیف سوم شیرینسازی این فازها در پالایشگاه هم اکنون در حال فشارگیری با گاز شیرین است و در چند روز آینده با ورود گاز ترش سکوی فاز ٢٠ عملیات فراورش و تولید گاز شیرین آغاز شود.
بر پایه این گزارش، سکوی ٢ هزار و ۶۵٠ تنی فاز ٢٠ پس از عملیات موفق بارگیری، از یارد صنعتی شرکت تاسیسات دریایی ایران توسط بارج ابوذر ١١٠ به خلیج فارس رسید تا روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز را از میدان مشترک پارس جنوبی برداشت کند.
بر اساس اعلام شرکت «نفت و گاز پارس»، هم اکنون سکوی فاز ٢١ با تولید حدود ٩۵٠ میلیون فوت مکعب گاز در حال بهره برداری است. ردیف نخست شیرین سازی پالایشگاه این فاز نیز درحال فراوری گاز ترش دریافتی از این سکوست و قرار است تا پایان سال ردیفهای دوم و چهارم شیرین سازی آماده دریافت و فراورش گاز ترش شوند. تولید میعانات گازی در فازهای ٢٠ و ٢١ روند مطلوبی دارد و علاوه بر این، واحدهای تولید اتان، پروپان و بوتان و واحد بازیافت گوگرد این فازها نیز در روزهای آینده به بهره برداری می رسد.
تحقق وعدهها
«محمد مشکینفام»، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس درباره تحقق اهداف کشور در منطقه گازی پارس جنوبی میگوید: وزیر نفت۳ سال پیش، وعده افزایش برداشت ٣٠٠ میلیون متر مکعبی گاز از پارس جنوبی را به مردم داده بود که این وعده با تلاش وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران، شرکت نفت و گاز پارس به عنوان کارفرمای طرح های درحال توسعه و پیمانکاران داخلی بطور کامل عملی شده است. حدود ١٠٣ میلیون متر مکعب گاز در سال ٩٣ و حدود ۵٧ میلیون متر مکعب در سال ٩۴ به ظرفیت تولید گاز میدان پارس جنوبی اضافه شد و امسال نیز ١۴٠ میلیون متر مکعب دیگر به این رقم افزوده میشود که در نوع خود یک رکورد در تولید گاز کشور است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه از آغاز امسال تاکنون ٩۵ میلیون متر مکعب از این میزان تولید (١۴٠ میلیون متر مکعب) محقق شده، می گوید: به این ترتیب با رسیدن به ظرفیت فوق، تولید پارس جنوبی به حدود ٢ برابر رقم تولید سال ٩٢ افزایش مییابد.
مشکین فام با اشاره به اینکه در مدت ١۵ سال از توسعه این میدان کارهای عظیمی صورت گرفته است، میافزاید: تولید گاز از ١٠ فاز پارس جنوبی در سال ٩٢، حدود ٢٨۵ میلیون متر مکعب بوده که این میزان با بهره برداری از ١١ فاز جدید پارس جنوبی به ۵۴٠ میلیون متر مکعب در روز میرسد.
فعالیتهای پیش رو در پارس جنوبی
وی با بیان اینکه فعالیتهای شرکت نفت و گاز پارس در بخش توسعهای در کشور کم نظیر و در حوزه های صنعتی، کاری با این وسعت، بی سابقه بوده است، ادامه می دهد: میدان عظیم پارس جنوبی شامل ١٣ پالایشگاه بزرگ گازی و ۴٠ سکوی تولیدی خواهد بود که از این تعداد تاکنون ١٠ پالایشگاه در بخش خشکی و ٢۵ سکو در دریا تکمیل و به بهره برداری رسیده است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس به فعالیتهای باقیمانده این شرکت در پارس جنوبی اشاره کرده و می گوید: در مجموع کار ساخت۳پالایشگاه دیگر هم در حال انجام است و از ١۵ سکوی فازهایی که باید تکمیل و آماده راه اندازی شوند، هماکنون ١٢ سکو در کارخانه شرکتهای سازنده در حال ساخت است و ٢ سکو نیز از طرح توسعه فاز ١١ در مدت ٢ سال آینده و پس از نهایی شدن قرار داد توسعه این طرح ساخته خواهد شد.
مشکینفام با اشاره به اینکه بخش عمدهای از فعالیتهای انجام شده در پارس جنوبی در دریا صورت گرفته و قابل رویت نیست، میافزاید: تاکنون عملیات اجرای ٢ هزار و ۴٠٠ کیلومتر از میزان ۳ هزار و ١۵٠ کیلومتر خط لوله٣٢ اینچی که باید در بستر دریا کشیده شود، انجام شده وعملیات اجرای ٧۵٠ کیلومتر دیگر نیز طی۲سال آینده محقق میشود.
این مقام مسئول درباره وضعیت حفاری چاههای تولیدی درمیدان پارس جنوبی می گوید: در مجموع برای کل میدان پارس جنوبی۴١۵ حلقه چاه تعریف شده که از این میزان ٢٨۵ حلقه چاه حفاری شده و ١۵٧ حلقه چاه باقیمانده هم پس از تکمیل، به مدیریت تولید و عملیات شرکت نفت و گاز پارس به عنوان بهرهبردار میدان مشترک تحویل خواهد شد.
درآمدزایی کلان
مشکینفام به تولید تجمعی گاز در پارس جنوبی اشاره کرده و می گوید: از سال ٨١ تا ٩۴، ٨٧٩ میلیارد متر مکعب گاز در میدان پارس جنوبی تولید شده که ارزش محصولات تولیدی آن طی این مدت، معادل ٣٧٨ میلیارد دلار بوده است. بر پایه گزارش شرکت نفت و گاز پارس، بر اساس بودجه مصوب برای توسعه کل میدان پارس جنوبی، ٩١ میلیارد دلار سرمایه مورد نیاز است که حدود ٣١ میلیارد دلار آن در پروژه های خاتمه یافته صرف شده و از ۶٠ میلیارد دلار باقیمانده نیز تاکنون ٣٠ میلیارد دلار در طرحهای در حال انجام هزینه شده است.
با بهرهبرداری از کل منابع گازی پارس جنوبی در مدت یک سال، ٩٠ میلیارد دلار ارزش از محل این تولیدات به دست میآید که این رقم معادل حدود کل سرمایهگذاری صورت گرفته از ابتدای توسعه این میدان تا اتمام طرحهای باقیمانده خواهد بود.
مشکینفام می گوید: ظرفیت تولید گاز ایران در حال افزایش است و با تکمیل فازهای باقیمانده پارس جنوبی تا پایان سال ٩٧، ظرفیت تولید گاز کشور در این میدان به حدود ٧٢۵ میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید.
تکیه بر توان داخلی
«جواد سهیلی» سرپرست مدیریت بازرگانی مجتمع گاز پارس جنوبی نیز با بیان اینکه مجتمع گازی پارس جنوبی از تجهیزات با کیفیت داخلی استقبال میکند، می گوید: درهای این مجتمع به روی سازندگان داخلی باز است. مجتمع گاز پارس جنوبی، به عنوان یکی از شرکتهای بزرگ زیر مجموعهی وزارت نفت همواره در ساخت قطعات و تجهیزات پیشگام بوده است.
سرپرست مدیریت بازرگانی مجتمع گاز پارس جنوبی، با بیان اینکه یکی از چالشهای خیلی اساسی و مهم در بحث ساخت داخل، وجود نداشتن حلقه ارتباطی میان تولیدکنندگان و مصرفکنندگان است و این مهم تاکنون تعریف نشده و نظام مند نیست، میافزاید: تولیدکنندگان داخلی برای خودشان جزیرهای عمل میکنند و باید این مهم اصلاح شود.
سهیلی با اشاره به محدودیت خرید در مجتمع عظیم گازی کشور خاطرنشان میکند: این شرکت در بحث خرید با محدودیتهایی روبرو است که امکان خرید اختصاصی مقدور نیست و باید به دنبال این باشیم که فضای رقابتی پدید آوریم.
وی با اشاره به اینکه همه تولیدکنندگان داخلی توقع دارند که از آنان خرید شود که این امر نیز توقعی بجا و منطقی است اما مجتمع با محدودیتهای زیادی روبرو است، می افزاید: مجتمع گاز پارس جنوبی به دنبال ایجاد فضای رقابتی سالم است و تولید کنندگان داخلی هم هر کالایی که تولید میکنند ما نخواهیم خرید، بلکه واقعیت این است که ما به دنبال خرید قطعات و تجهیزات با کیفیت داخلی هستیم. شرکتهای تولیدی اگر جنس با کیفیت داخلی عرضه کنند، مجتمع گاز پارس جنوبی قطعا وظیفه خواهد داشت از آن تولید کننده به طور کامل حمایت و استقبال کند.
*اقتصاد برتر