این روزها بحث صیانت از فضای مجازی به روایت مدافعان طرح و محدود سازی یا مسدود سازی شبکههای اجتماعی به روایت مخالفان در فضای عمومی کشور داغ شده است.
در این نوع بحث و جدلها متاسفانه آنچه دیده نمی شود،حقیقت موضوع است، عده ای صرفا بحث صیانت را مطرح میکنند و بر اجرای آن تاکید دارند و عده ای نیز بر طبل محدود یا مسدود سازی اینترنت و شبکههای اجتماعی میکوبند که هیچیک واقعیت ندارد.
صفر و صد دیدن این موضوع متاسفانه مساله ای است که بیش از ۹۰ درصد مخاطبان بحث را در دو طیف موافق و مخالف قرار داده است و هیچیک از طرفین حاضر نیست بهدنبال واقعیت موضوع باشد. از آن مهمتر گروهی هستند که معمولا در چنین اختلافاتی کارشان، بنزین ریختن روی اختلاف و دامن زدن به شکافها و فضای سازی در رسانههای خارجی است.
فضای ایجاد شده نشان میدهد، طراحان طرح به هیچوجه نتوانسته اند برای مردم توضیح دهند که اصل موضوع و ماهیت اصلی طرح چیست؟ و بسیاری از مردم هنوز یک بار هم طرح را نخوانده اند و از ماهیت آن اطلاع ندارند و از هر کس میپرسی موضوع چیست؟ صرفا میگویند میخواهند اینترنت را مسدود کنند، تلگرام و اینستاگرام و… را ببندند!؟ در حالیکه موضوع این نیست. در فضای آلوده کنونی هیچکس حاضر نیست حتی توضیحات طراحان را هم گوش کند. این موضوع را باید در کنار استقرار تدریجی دولت جدید هم نگاه کرد ، دولتی که هنوز نیامده و کار را شروع نکرده متهم است به اینکه میخواهد، خیابان کشی کند! مردان و زنان را در خیابانها از هم جدا کند! بگیر و ببند راه بیاندازد! برجام را هوا کند! درهای کشور را ببندد! و….
کشور بارها گرفتار این دام شده است که طرحهایی را در شرایط زمانی نامناسب مطرح میکند، بدون اینکه به مردم توضیح بدهد اصل طرح چیست؟ آنوقت مخالف، معاند و رسانه خارجی بدون توجه به اصل طرح شروع به جوسازی میکنند که چه نشسته اید که اسلام و کشور هوا شد! و مسئولان تا بیایند پاسخ صدها شبهه ایجاد شده را بدهند، کار از کار گذشته و افکار عمومی از دست رفته است و اگر قرار است یک کار خوبی هم انجام شود، تحت فشار افکار عمومی عملا امکان انجام آن کار وجود ندارد.
هنوز در کشور یاد نگرفته ایم که قبل از اجرای هر طرح و برنامه ای ابتدا باید پیوست رسانه ای و توجیهی آن تهیه و اجرا شود، به قضاوت افکار عمومی گذاشته شود، مردم توجیه شوند سپس اقدام به طرح آن کنیم تا باحمایت مردم طرح و برنامه تهیه شده به درستی اجرا شود.
آنگونه که طراحان اصلی طرح صیانت میگویند، این طرح قرار است، کاری کند که حریم خصوصی کاربران اینترنت و شبکههای اجتماعی به رسمیت شناخته شود و مالکان شبکههای اجتماعی نتوانند به حریم خصوصی کاربران ورود کنند و یا اینکه این امکان را نداشته باشند که وقتی ۴۰ تا۶۰ میلیون کاربر ایرانی کسب و کار خود را روی یک شبکه مستقر کرد، آن شبکه به راحتی ، یک شبه ببندند و کسب و کار مردم را به هر دلیلی از جمله تحریم و… مسدود کنند. قرار بر این است که یک کمیته ۵ نفره حق و حقوق کاربران ایرانی را از مالکان شبکههای خارجی دریافت کند و مصونیت لازم را برای آنان ایجاد نماید. ما بارها شاهد بوده ایم که یک شبکه خاص در بزنگاهها امکانات خود را بر روی مردم ایران بسته است و بسیاری از کاربران را در تنگنا قرار داده و یا اطلاعات خصوصی کاربری را افشا کرده است. در غرب هم چنین اجازه ای به مالکان شبکههای اجتماعی داده نمی شود که به حریم خصوصی کاربران تجاوز کنند و یا کسب و کار آنان را محدود یا مسدود سازند. متاسفانه ایران در این زمینه بسیار عقب مانده است و مالک هر شبکه ای به بهانههای مختلف توانسته حق و حقوق کاربران ایرانی را پایمال کند.
آنگونه که طراحان طرح صیانت میگویند، هیچ شبکه ای که با زندگی و کسب و کار مردم سروکار دارد نظیر گوگل، علی بابا و… محدود یا مسدود نخواهد شد. بلکه مالکان شبکهها باید قوانین جمهوری اسلامی از جمله حقوق کاربر ایرانی را به رسمیت بشناسند و نتوانند حق و حقوق کاربر ایرانی را تضییع کنند.
در این ماجرا بدون تردید طراحان مقصر اصلی هستند که بدون توجه به افکار عمومی و توجیه مردم، طرحی حساس را مطرح کرده و به رسانههای مخالف اجازه میدهند آن را تحریف نموده و آنگونه که میخواهند جا بیاندازند. بر اساس این ضرب المثل که هر جا جلوی ضرر را بگیری منفعت است، بهترین اقدام این است که موضوع تا تبیین کامل ابعاد مختلف آن برای مردم فعلا متوقف شود تا افکار عمومی نسبت به اهمیت و ضرورت اجرای آن توجیه شود. از این پس نیز اجرای هر طرحی مشروط به تهیه پیوست توجیهی برای مردم باشد که اینگونه جنجال به پا نشود و آغاز به کار دولت جدید را نیز تحت الشعاع قرار ندهد.