حمیدرضا صدیقی – سردبیر – عدد هشت سومین عدد محبوب در دنیاست. معمولا عدد هشت نماد بی نهایت و بهشت است.در اسلام آمده است عرش الهی توسط هشت فرشته حفظ میشود. حالا ما در «اقتصاد برتر» در سال هشتم به شماره ۸۸۸ رسیدیم.
تهران – اقتصادبرتر – ۱۹ بهمن ۹۹
در این سالهایی که در خدمت مخاطبان بودیم، سعی کردیم با ارائه تحلیلهای اقتصادی، قدرت تصمیم گیری مخاطبانمان را برای حضور در بازارهای جذاب، بالا ببریم. البته اطلاع رسانی از آخرین تحولات اقتصادی نیز در این مدت، چاشنی تحلیلهای ما بوده است.
در سمت مقابل مخاطبان و در حوزه ارتباط با مدیران اقتصادی باید گفت، تصمیمات درست اقتصادی، معمولاً در کوتاهمدت هزینههایی را به بخشی از جامعه تحمیل میکنند، در حالی که آثار مثبت آنها به مرور آشکار میشود. بنابراین، سیاستمداران تنها زمانی حاضر به پذیرش ریسک چنین اقداماتی هستند که از حمایت افکار عمومی مطمئن باشند. تاریخ معاصر نشان میدهد بسیاری از تحولات بزرگ اجتماعی و سیاسی کشورها، در پس اقدامات درست یا نادرست اقتصادی حاکمان به وقوع پیوستهاند. اینجاست که اهمیت نقش رسانهها در شکل دادن به افکار عمومی و جهت دادن به سیاستمداران برای تصمیمگیری نمایان میشود. تجارب اصلاحات اقتصادی در کشورهای مختلف نشان میدهد برنامهای که از پشتیبانی رسانهای مناسب برخوردار نبوده است، معمولاً موفقیتی به همراه نداشته است. در ایران، اثرگذارترین رسانه، یعنی صدا و سیما، به صورت متمرکز اداره میشود و این انتظار وجود دارد که نقش کلیدی خود را در توجیه افکار عمومی و آمادهسازی جامعه برای اصلاحات اقتصادی ایفا کند. البته با توجه به جریانهای نسبتا یک سویه در صدا و سیما، طبیعی است که اقبال رسانههای مستقل همچون « اقتصاد برتر» برای ارتباط با مخاطبان بیشتر شود و به آنها قدرت تصمیم گیری مناسب تری را ارائه کند.
متاسفانه ارتباط فضای پژوهشی و دانشگاهی علم اقتصاد در ایران با شبکه به همپیوسته تحلیل، تولید، و بهکارگیری علم اقتصاد در دنیا قطع است. در نتیجه، در جامعه کارشناسی اقتصاد ایران، شاهد تشتت آرا و حضور انواع سلیقهها و دیدگاههایی هستیم که اعتبار آنها هیچگاه در محک روش علمی سنجیده نمیشود و در معرض آزمون خرد جمعی اقتصاددانان جهان قرار نمیگیرد. در نتیجه، وقتی سیاستمداران برای دریافت نظر جامعه کارشناسی کشور مراجعه میکنند، آنقدر با آشفتگی مواجه میشوند که ترجیح میدهند بر اساس برداشت و سلیقه شخصی خود تصمیم بگیرند. با توجه به همین ضعف ارتباطی، در «اقتصاد برتر» سعی کردیم با انتشار صفحه انگلیسی و بهره گیری از پتانسیل فضای مجازی در اکثر شبکههای محبوب تلگرام، توئیتر، واتس اپ و اینستاگرام و همچنین ارائه مطالب فارسی و انگلیسی در شبکه ایمیلی مدیران و سفرای خارجی، خلء ارتباطی بین مدیران و مخاطبان اقتصادی را کاهش دهیم.
در مجموع، میتوان اینطور جمعبندی کرد که موانع سخت و ریشهداری بر سر راه سیاستگذاری اقتصادی باکیفیت در اقتصاد ایران وجود دارد و رفع آنها نیازمند فعالیت مستمر و بلندمدت در عرصه تحلیل و اطلاع رسانی است. اما مرور تاریخ سیاستگذاری اقتصادی کشور، حداقل طی ۳۰ سال گذشته نشان میدهد فعالیتها و تلاشهای دلسوزان اقتصاد ایران بیثمر نبوده است و فضای عمومی سیاستگذاری اقتصادی در کشور در مسیر ارتقای حاکمیت عقل و منطق اقتصادی بر تصمیمات قرار داشته است که « اقتصاد برتر» این افتخار را داشته است که حداقل ۸ سال از این زحمات را در قالب ۸۸۸ شماره به استحضار مردم عزیزمان برساند. امید که با حمایت مسئولین و ادامه همراهی مخاطبان فهیم، بتوانیم در این راه بیش از گذشته استوار و در خدمت کشور عزیزمان گام برداریم.
روزنامهها را نمیشود از سایر رسانهها تفکیک کرد. مجموعه رسانهها اعم از مکتوب و یا برخط و تمامی شبکههای اجتماعی و… قطعاً در این بازۀ زمانی میتوانند هم با بحث آموزش به مردم و هم با انتقال صحیح نیاز مردم به مسئولان، به مسئولان کمک کنند. ضمن اینکه رسانههای مکتوب به دلیل قدمت و اعتباری که در بین بخشی از خوانندگان و مردم دارند، قطعاً میتوانند در انتشار اخبار مستند و دقیق کمک بیشتری به مردم و دولت برسانند.
گاها از ما سؤال میشود آیا روزنامهها میتوانند به سمت دیجیتالی شدن حرکت کنند، که باید بگویم: این یک بحث جدی و نسبتاً قدیمی است که آیا رسانههای مکتوب به این سمت حرکت میکنند یا نه؟ اگر نگاهی به باقی کشورها و دنیا بیندازیم، هر نوع رسانهای جایگاه خود را دارد، مثلاً روزنامه یومیوری (یومیوری شیموبون، روزنامۀ ژاپنی) بیش از ۱۰ میلیون در روز نسخه دارد؛ یعنی با همهٔ ابعاد و گستردگیای که اینترنت در آنجا دارد و در اختیار مردم هست اما فضای مکتوب هم جای خودش را دارد؛ ضمن اینکه فضای رسانههای دیجیتال هم در آن کشور جای خودش را دارد.