«فراخوان»، کلمهای است که خودروسازان را میترساند؛ اما کارشناسان و مشتریان به این موضوع نگاه متفاوتی دارند. برخی آن را نشان دهنده اعتبار شرکت و برخی لطمهای برای برند میدانند.
تهران- اقتصاد برتر- ۴ اردیبهشت ۹۶
به اعتقاد کارشناسان، هرچند فراخوانها، هزینههای میلیون دلاری روی دست خودروساز میگذارد؛ اما با نگاه بلند مدت، یک نوع سرمایهگذاری برای حفظ مشتری گریزپا در بازار شدید رقابتی محسوب میشود.
هزینه ۲۹۵ میلیون دلاری «فورد» برای فراخوانهای ایمنی
«فورد موتور» ۲۹۵ میلیون دلار هزینه برای دو فراخوان ایمنی پیشبینی کرده که سود سه ماهه اول این خودروساز آمریکایی را کمتر خواهد کرد.
این هزینه برای دو فراخوان جداگانه مجموعا ۴۴۱ هزار خودرو بوده و در دستورالعمل اخیر فورد که در آن سود ضعیفتر برای سه ماهه اول سال ۲۰۱۷ پیشبینی شده، گنجانده شده است.
یکی از این فراخوانها مربوط به مشکل چفت درب خودرو بوده که سال گذشته فاش شد و ۶۴۰ میلیون دلار به سود عملیاتی سه ماهه سوم فورد ضربه زد و این شرکت را ناچار کرد پیشبینی خود از میزان سود ناخالص برای کل سال ۲۰۱۶ را به میزان ۶ درصد کاهش دهد.
بر اساس گزارش «مارکت واچ»، هزینه فراخوانها در سه دوره سه ماهه گذشته حدود یک میلیارد دلار به سود فورد لطمه زده و باعث شده این شرکت موفق نشود انتظارات سرمایه گذاران را برآورده کند. دومین خودروساز بزرگ آمریکا انتظار دارد رقم مورد پیشبینی برای سود ناخالص کل سال ۲۰۱۷ به میزان ۱۴ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته و به ۹ میلیارد دلار برسد.
فراخوان ۵/۱میلیون هیوندای معیوب
در تازهترین رویداد، شرکت خودروسازی «هیوندا» کره جنوبی اعلام کرد که یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو خود را به دلیل نقص فنی در موتورهایشان از سطح بازار فراخوانده است.
این چندمین بار است که یک شرکت بزرگ خودروسازی در آسیا خودروهای خود را از بازار کره جنوبی، آمریکا و کانادا جمع آوری میکند.
در شرایطی که شرکتهای هیوندا و «کیا» در بازارهای چین، آمریکا و حتی در کره جنوبی با کاهش شدید فروش روبرو هستند، جمع آوری این خودروها میتواند به این شرکتها میلیونها دلار خسارت وارد کند. از میان این خودروها بیش از ۱۷۰ هزار دستگاه در کره جنوبی در تردد هستند، بیش از یک میلیون خودرو در آمریکا و مابقی مربوط به کاناداست.
شرکت سرمایه گذاری ها در کره جنوبی هفته گذشته در تارنمای خود آورده که جمع آوری و فراخوان این خودروها دستکم برای هر دو شرکت کره ای در مجموع بیش از ۴۴۰ میلیون دلار خسارت به همراه خواهد داشت.
آمارها نشان میدهد که سهام شرکت خودروسازی هیوندا کره جنوبی نزدیک به ۵/۲درصد کاهش یافته و کاهش سهام شرکت کیا هم نزدیک به ۹/۰ درصد بوده است.
شرکت هیوندا یک بار دیگر در سال ۲۰۱۵ میلادی به دلیل نقص فنی خودروهای عرضه شده به بازار آمریکا، اقدام به فراخوان نزدیک به ۴۷۰ هزار دستگاه خودرو در این کشور کرده بود.
وزارت راه و ترابری کره جنوبی نیز امروز در تارنمای خود اعلام کرد که احتمالا کاربرد برخی تراشههای فلزی باعث نقص فنی در موتورهای این خودروها شده است.
فراخوان جهانی ۹/۲ میلیون دستگاه «تویوتا»
شرکت ژاپنی «تویوتا موتور» برای حدود ۹/۲ میلیون خودرو در ژاپن، چین، اروپا و سایر مناطق به منظور تعویض ایربگهای معیوب فراخوان داد. این فراخوان شامل «سدان کورولا آکسیو» و «کراس اوور۴ RAV» میشود.
فراخوان اخیر بخشی از یک فراخوان گسترده برای تعویض بادکنندههای ایربگ معیوبی است که توسط شرکت« تاکاتا» ساخته شده و مورد استفاده خودروسازان متعددی قرار گرفته است.
بر اساس گزارش «رویترز»، تاکاتا از نیترات آمونیوم برای ایجاد انفجار کوچکی که ایربگها را در تصادف باد میکند، استفاده میکند اما این ماده شیمیایی در صورت قرار گرفتن در معرض گرمای شدید و رطوبت بالای هوا به مدت طولانی، ممکن است با سرعت زیادی منفجر شده و قوطی فلزی که محل نگهداری این ماده است را تکه تکه کند و این قطعات همانند ترکش در داخل خودرو پرتاب میشوند. تاکنون ۱۷ کشته و بیش از ۱۰۰ مجروح در ارتباط با نقص ایمنی ایربگهای ساخت تاکاتا شناسایی شدهاند.
حتی «بنز» هم فراخوان میدهد
«مرسدس بنز» قصد دارد حدود یک میلیون دستگاه از خودروهای خود در سراسر جهان را به دلیل وجود نقص در سیستم استارت جمعآوری کند.
مرسدس بنز در تمامی مدلها، پس از دریافت گزارشهای متعدد مبنی بر آتشسوزی موتور آن به خاطر وجود یک فیوز معیوب، فراخوان میکند.
طبق گزارش منتشرشده در مجله»Automotive News»، شرکت مادر مرسدس، «دایملر»، پس از دریافت ۵۱ گزارش مربوط به آتشسوزی خودروها، اقدام به اعلام فراخوان کرده است.
برخی از مدلهای حاضر در این فراخوان شامل مرسدس بنز«C-Class» ، «E-Class»، «CLA»، «GLA» و«GLC» تولیدی در سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ میشوند.
طبق اعلام این برند آلمانی، مدلهای فراخوان شده دارای یک محدودکننده جریان معیوب هستند که در صورت نیاز به استارت زدن چندباره خودرو، میتواند درجه حرارت استارت را بالا ببرد. اگر چنین شرایطی به وجود آید، گرمای بیش از حد باعث ذوب شدن قطعات مجاور و شروع آتشسوزی میشود.
به گزارش Automotive News، از یک میلیون خودروی معیوب، ۳۰۷ هزار و ۶۲۹ دستگاه در آمریکا قرار دارند؛ درحالیکه فراخوان برای مدلهای خارج از این کشور هنوز اعلام نشده است. طبق این گزارش، ۳۰ مورد از آتشسوزیهای رخداده در بازار آمریکا به تأیید رسیدهاند.
مرسدس بنز اعلام کرده که بهمنظور حل این مشکل، از فیوزهای جدید استفاده خواهد کرد و در خط تولید نیز همین رویه را در پیش خواهد گرفت.
فرهنگ فراخوان
«امرالله امینی» استاد دانشگاه و کارشناس صنعت خودرو میگوید: فرهنگ فراخوان و حل عیب رایگان خودروهای عرضه شده از سوی خودروسازان مطرح در جهان حاصل رقابتی بودن بازار خودرو در این کشورهاست.
وی با بیان اینکه خودروسازان بزرگ جهان رقابت شدید و تنگاتنگی با یکدیگر برای کسب بازار و فروش محصولاتشان دارند، خاطرنشان میکند: به دلیل همین رقابت است که این شرکتها در صورت بروز کوچکترین عیب در خودروهای تولیدی خود به سرعت خودروهای معیوب در سراسر جهان را برای حل عیب فراخوان میکنند. درواقع فرهنگ فراخوان نشاندهنده الزام و پایبندی خودروسازان جهان به تضمین کیفیت و کارکرد صحیح خودرویی است که به مشتریان فروختهاند و از این طریق برای خود کسب اعتبار میکنند.
کارشناس صنعت خودرو میافزاید: اما در ایران به دلیل انحصاری و غیر رقابتی بودن بازار خودرو، نه خودروسازان و نه واردکنندگان خودرو تعهد لازم را نسبت به کارکرد صحیح و حل عیب خودروهای فروخته از سوی خود ندارند.
امینی میگوید: تا زمانیکه بازار خودروی ایران انحصاری است نباید امیدی به ایجاد فرهنگ اقداماتی همچون فراخوان خودروهای معیوب را داشت. در صورت از بین بردن انحصار از بازار خودروی ایران هم خودروسازان و هم واردکنندگان خودرو برای کسب سهم بیشتر از بازار مجبور به ارائه خدمات مناسب به مصرفکنندگان خواهند بود.