بانک مرکزی و شبکه بانکی به منظور اجرای قانون جدید، تمهیدات لازم را برای ثبت چک در «سامانه صیاد» توسط دارندگان چک فراهم کرده است، لازم به ذکر است کارسازی چک تا اطلاع ثانوی به روال سابق همچنان ادامه دارد.
تهران – اقتصاد برتر – ۷ آذر ۹۹
به گزارش #اقتصادبرتر به نقل از روابط عمومی بانکمرکزی، به اطلاع هموطنان عزیز میرساند، بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور در راستای اجرای ماده ۲۱ مکرر قانون «اصلاح قانون صدور چک»، مصوب مورخ سیزدهم آبانماه یکهزار و سیصد و نود و هفت «مجلس شورای اسلامی»، نسبت به آمادهسازی زیرساختها و درگاههای ارتباطی به منظور اجرای تکالیف قانونی برعهده نظام بانکی کشور اقدام و امکانات لازم برای ایجاد دسترسی صادرکنندگان و دریافتکنندگان چک را به سامانه صیاد فراهم کرده است.
باتوجه به این که به موجب مفاد ماده یادشده صدور و انتقال هر برگه چک مستلزم ثبت در «سامانه صیاد» است، از تاریخ بیست و دوم آذرماه سالجاری، صادرکنندگان و دریافتکنندگان چک موارد زیر را مدنظر قرار دهند:
۱- بر اساس تبصره ۱ ماده فوق، از تاریخ ۲۲ آذر ماه ۱۳۹۹ ضروری است تمام چکها در وجه ذینفع مشخص صادر شوند. همچنین ثبت انتقال چک در سامانه صیاد جایگزین پشتنویسی چک خواهد بود.
۲- تمام دارندگان دسته چک موظفند پس از صدور چک، اطلاعات چک صادر شده را به همراه اطلاعات دریافت کننده آن (شامل شناسهملی/کدملی ذینفع، مبلغ و تاریخ سررسید) در «سامانه صیاد» ثبت کنند. بدین منظور صادرکننده چک میتواند از طریق درگاههای نوین بانک افتتاحکننده و نگهدارنده حساب جاری وی (شامل اینترنت بانک و همراه بانک) و یا برنامکهای موبایلی فعال در حوزه پرداخت کشور به سامانه یاد شده دسترسی داشته و نسبت به ثبت چک اقدام کند.
بیشتر بخوانید: ثبت چک در سامانه صیاد چه مزایایی دارد؟
شناسایی صادرکننده چک و حصول اطمینان از ثبت اطلاعات چک توسط وی مستلزم انجام فرایند احراز هویت توسط بانک و یا برنامک موبایلی است، که احراز هویت در برنامکهای موبایلی به صورت زیر انجام میشود:
الف- انطباق شماره تلفن صادرکننده چک با کد ملی وی؛
ب- استفاده از یکی از کارتهای بانکی صادرکننده چک.
به عبارت دیگر صادر کننده چک میتواند با به کارگیری یکی از کارتهای بانکی خود که توسط بانک صادرکننده چک در اختیار وی قرار گرفته و با استفاده از سیم کارت ثبت شده به نام وی، اقدام به ثبت اطلاعات چک در «سامانه صیاد» کند.
۳- به منظور بررسی صحت اطلاعات چک ثبت شده، دریافتکننده چک امکان اخذ استعلام از «سامانه صیاد» را داشته و پس از حصول اطمینان از تطبیق اطلاعات ثبت شده با اطلاعات مندرج در برگه چک نسبت به تائید اطلاعات چک دریافتی اقدام میکند. همچنین چنانچه دریافتکننده چک پس از تائید اطلاعات آن، متمایل به انتقال چک به شخص دیگری باشد، این امکان در سامانه یاد شده با ثبت مشخصات ذینفع جدید (ثبت شناسه/کدملی وی) برای وی فراهم است.
ببینید: فیلم:ثبت چک در سامانه صیاد از چه زمانی آغاز میشود؟
شناسایی دریافتکننده چک و حصول اطمینان از تائید اطلاعات چک توسط وی مستلزم انجام فرایند احراز هویت توسط بانک و یا برنامک موبایلی است، که احراز هویت در برنامکهای موبایلی به صورت زیر انجام میشود:
الف- انطباق شماره تلفن دریافتکننده چک با کد ملی وی؛
ب- استفاده از یکی از کارتهای بانکی دریافتکننده چک.
به عبارت دیگر دریافتکننده چک میتواند با به کارگیری یکی از کارتهای بانکی متعلق به خود و با استفاده از سیم کارتی که به نام وی ثبت شدهاست، اقدام به تایید اطلاعات چک و یا انتقال آن به شخص دیگر در سامانه صیاد کند.
با توجه به اهمیت چک در مبادلات تجاری کشور به عنوان یکی از ابزارهای پرداخت غیرنقدی و مهم در نظام پرداخت کشور، نظرداشت معضلات و مشکلات اقتصادی ناشی از بیماری کرونا برای برخی از کسبوکارها و همچنین در راستای فرهنگسازی و ایجاد فرصت مناسب به منظور برقراری ارتباط عموم مردم با سامانه صیاد، ضمن تاکید بر ضرورت ثبت اطلاعات چک توسط صادرکنندگان آن در سامانه ذکر شده براساس روال اجرایی تمهید شده به شرح فوق، بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور حداکثر تعامل و همکاری لازم را با عموم مردم به منظور پیشگیری از بروز هرگونه چالشهای احتمالی ناشی از اجرای فرایند ثبت و نقل و انتقال چک را به عمل میآورد و کارسازی چکها تا اطلاع ثانوی همانند گذشته تداوم مییابد.
مشکل و بدبختی ما اینه که مطالب رو درست نمیخونیم آخه یا..و برو ببین نوشته رتبه اعتبار سنجی اول اینکه پول تو حسابت نیازی نیست باشه اعتبار سنجی یعنی ببینن تو دزد هستی یا قاچاق فروشی یا چک برگشتی داری یا… در نهایت میگن این بابا اعتبارش با توجه به گردش حسابش تا سقف مثلا ۲۰۰ میلیونه و طرف مقابل ازش ۵۰۰ میلیون چک نگیره بفهم …
اگه اینکار عملی بشه خوبه ولی درست اجرا بشه مثلا شما حساب کنید کسی که سالخورده هست چطور چک رو تو سامانه ثبت کنه موضوع دوم چون اگه صاحب چک بخواد شیطنت کنه و چک رو در وجه شخص دوم صادر کنه ولی تو سامانه ثبت نکنه از اونجایی که چک چون تو سامانه ثبت نشده و شخص دریافت کننده نمی تونه چک رو وصول کنه این به نظر من ایراد بزرگه و خیلی مشکل پیش میاد در نتیجه می تونیم بگیم یه فرصت طلایی برای بدحساب ها هستش نونشون تو روغن
یا مردمو مسخره کردین، یا جوک میگین، مگه میشه، کسی با اعتبتر و پول تو حسابش که دیگه چک نمیده نقدی با کارت معامله میکنه، این دیگه چه مسخره بازیه، بانک مرکزی عرضه داره بره نرخ دلار رو ثابت نگه داره
بنظر من امکان پذیر نیست یک فقره چک ممکنه چند دست بچرخه نفر اخر میره بانک چک به نام نفر اول ثبت شده تکلیف چیه
اصلا به نظر من امکان پزیر نیست
الان پدر بزرگه من ۹۰ سالشه دسته چک هم داره ولی کلا از گوشی و …سر در نمیاره .
دوما من الان تو حسابم ۵ ملیون پول دارم ، اعتبار من یعنی تو سیستم چک میشه ۵ ملیون ؟؟؟ یعنی فردا روزی خاستم یه پراید ۱۲۰ ملیونی بخرم احیانن واسه ۵۰ تومنش چک نوشتم یعنی سیستم میگه برو دم در خونتون بازی کن ؟؟؟؟
مگه میشه ؟؟؟ مگه داریم ؟؟
خیلی از ما ها البته ۹۹٪ بازاری ها کل پولشون توحساب جاری نیست، و در حال گردش هستش،من به شخصه هزار بار شده فلان تومن چک کشیدم و حسابمم خالی بوده ولی به موقش شده ماشینمم فروختم و چک روپاس کردم
نمیشه که اینطوری