آنچه از اظهارات تصمیم سازان مشخص است، قرار است از واردات به عنوان ابزاری برای شکستن انحصار بازار خودرو کشور استفاده شود، منتها در شکل و شمایلی جدید.
تهران – اقتصادبرتر – ۲۵ آذر ۹۹
به گزارش #اقتصادبرتر، مسألهای که علاوه بر مسئولان، برخی کارشناسان نیز بر آن تاکید دارند، تغییر سبک واردات است، به نحوی که باید خودروهایی دارای قابلیت رقابت با محصولات داخلی، وارد شوند. اینکه چرا قیمت خودروهای وارداتی معمولاً بالا از آب درآمده، دلایل مختلفی دارد که یکی از اصلیترین آنها، اعمال تعرفه است. دولت در دوران آزادی واردات خودرو، تعرفههای بالایی اعمال میکرد، از همین رو خودروهای خارجی با قیمتی بسیار بیش از نرخ مبدأ به دست مشتریان ایرانی میرسیدند و معمولاً نیز رقیبی داخلی به خود نمیدیدند.
هدف دولت از اعمال تعرفههای سنگین، حمایت از تولید داخل بوده، به نحوی که وارداتیها جای داخلیها را نگیرند؛ از همین رو حربه واردات تقریباً هیچگاه منجر به ایجاد رقابت در بازار خودرو کشور و شکست انحصار موجود در آن نشده است. سرانجام نیز در اواخر خرداد ۹۷، دولت تصمیم گرفت واردات خودرو را ممنوع کند، اقدامی که البته گفته میشود در راستای مدیریت منابع ارزی انجام شده است. اما حالا چند وقتی است زمزمههای لغو ممنوعیت واردات خودرو از سوی مجلس شورای اسلامی و وزارت صمت به گوش میرسد و هر دو طرف به دنبال ازسرگیری ورود خودرو به کشور با فازی جدید هستند. مجلسیها معتقدند واردات باید به خودروهای قابل رقابت با محصولات داخلی محدود باشد تا شهروندان بیشتری بتوانند آنها را بخرند.
مسئولان صمت نیز از شکستن انحصار بازار خودرو به واسطه ورود خودروهای خارجی صحبت به میان میآورند. حرف مشترک هر دو طرف در واقع این است که در صورت ازسرگیری واردات، بهتر است خودروهایی دارای قیمت رقابتی با محصولات داخلی بویژه پرتیراژها، به کشور بیایند تا اولاً رقابت شکل بگیرد و ثانیاً جامعه خرید، بزرگتر شود. این در حالی است که با توجه به نرخ فعلی ارز، قیمت خودروهای وارداتی در صورت کاهش شدید تعرفه پایین خواهد آمد. اما اینکه آیا وزارت صمت و مجلس برنامهای برای تعدیل تعرفه واردات خودرو دارند یا نهمشخص نیست و تا امروز هیچ یک موضعی در قبال تعرفه نگرفتهاند.