آنچه ماجرای انتخابات آمریکا نشان داد این بود که لیبرال دموکراسی، در مسائلی که منافع خود را در چالش میبیند، در بالاترین سطح آزادی بیان را تحدید و مسدود میکند؛ حتی اگر طرف مقابل آن رئیس جمهور آمریکا باشد.
تهران – اقتصادبرتر – ۲۲ دی ۹۹
به گزارش #اقتصادبرتر ، ماجرای انتخابات جنجالی ریاستجمهوری آمریکا و حوادث بعد از آن و نحوه برخورد با اطلاعات مربوط به آن باعث شدند که مفهوم آزادی بیان و دموکراسی آمریکایی برای جهان بهگونهای شفافتر نمایش داشته شود.
واکنش مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به وقایع واشنگتن: باید بتوانیم محتوای شبکههای اجتماعی را تنظیم کنیم.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار یادداشتی در واکنش به حمله هواداران دونالد ترامپ به ساختمان کنگره آمریکا، این اقدام را نشانه افزایش خطر تخریب ارزشهای دموکراتیک بر پایه اطلاعات نادرست راستیآزمایی نشده در شبکههای اجتماعی دانست.
دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا وقایع چهارشنبه گذشته در پایتخت آمریکا را یک زنگ خطری جدی برای دموکراسی و بیدار باشی برای مدافعان آن ارزیابی کرد و نوشت:«همه باید بدانند که کوچکترین عقبنشینی ما میتواند دموکراسی و ارزشها و نهادهای مرتبط با آن را در نهایت و برای همیشه از بین ببرد.»
بورل در ادامه این یادداشت تاکید کرده که حوادث واشنگتن نشان داد که اطلاعات غلط تهدیدی واقعی و جدی برای دموکراسیهاست. او با اشاره تلویحی به ادعای آقای ترامپ مبنی بر بروز تقلب در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ادامه داده که اگر برخی از مردم بنا بر تاکید مکرر رهبرشان به این اعتقاد برسند که تقلبی در انتخابات رخ داده، طبیعی است که رفتارهایی را بر همین مبنا بروز خواهند داد.
اهانت به مقدسات ادیان مختلف از جمله پیامبر گرامی اسلام(ص) امروزه به یکی از نُرمهای موجود در جوامع اروپایی و آمریکا بدل شده است. مقامات غربی در این زمینه با هم به رقابت پرداخته و به حمایت از جریانهای اسلامهراس روی آوردهاند، زمانی هم که مسلمانان زبان به اعتراض گشودهاند، متهم به مخالفت با آزادی بیان و عدم مدارا شدهاند.
اهانت به پیامبران و ادیان، فقط محدود به دین اسلام نمیشود، بلکه غرب به خود حضرت مسیح(ع) نیز در این زمینه رحم نمیکند. فیلمسازان غربی بارها به مقدسات خود یعنی سیمای حضرت عیسی علیه السلام نیز تعدی کردهاند و ایشان را مورد استهزا قرار دادهاند، بارها در فیلمها و سریالها و حتی کارتونها این پیامبر بزرگ خدا را بهخاطر مفاهیمی که درون بیاناتش بهکار رفته است مورد تمسخر قرار داده و با وارد کردن کاراکترهای ایشان در ویدئوموزیکها به ساحت این نبی خدا جسارت کردهاند.
اما همین لیبرال دموکراسی غربی که ژست دفاع از آزادی بیان، دموکراسی و حقوق بشر را به خود میگیرد، زمانی که منافع خود را تحت هجمه یا خطر میبیند، تمامقد وارد میدان میشود و هرگونه اظهار نظر و اعتراض را به شدیدترین نحو ممکن سرکوب میکند. اعتراض و طرح سؤال درباره انتخابات آمریکا نمونه بارز و اخیری در این زمینه است. در این زمینه استثنایی هم وجود ندارد و حتی رئیس جمهور آمریکا نیز در صورت اعتراض به ارزشهای لیبرال، در روز روشن و بهراحتی سانسور و «خفه» میشود.
شبکه اجتماعی توییتر، هر دو حساب کاربری شخصی و رسمی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا را بهدلیل اعتراض به نتایج انتخابات برای همیشه مسدود کرد. در بیانیه توییتر آمده است: «با توجه به وقایع وحشتناک این هفته، ما روز چهارشنبه روشن کردیم که تخلفات تازه از قوانین توییتر میتواند بهطور بالقوه به چنین اقدامی منجر شود». توییتر همان شبکه اجتماعی است که در زمان جریانات انتخاباتی سال ۱۳۸۸ در ایران، تعمیرات و بِروزرسانی سیستمهای خود را به تعویق انداخت تا اینکه بتواند از اعتراضات حمایت و آنها را بیشتر تحریک کند اما اینکه هنگامی که بحث اعتراض به نتایج انتخابات در آمریکا مطرح میشود، این شبکه اجتماعی حتی رئیس جمهور رسمی آمریکا را که حدود ۸۹ میلیون دنبالکننده (فالور) در توییتر داشت تحمل نمیکند و صفحه او را حذف میکند، قابل تأمل و گویای بسیاری از حقایق است.
فیسبوک هم قبل از توییتر اعلام کرده بود که دستکم تا پایان مراسم تحلیف ریاست جمهوری آمریکا و انتقال قدرت به جو بایدن، حساب کاربری دونالد ترامپ در فیسبوک و اینستاگرام را بسته نگاه خواهد داشت، چند شبکه اجتماعی دیگر از جمله یوتیوب هم از تصمیمات مشابهی در مورد حسابهای کاربری رئیس جمهوری آمریکا خبر دادهاند.
اتفاقات و اقدامات اخیر نشان میدهد که نظام غربی مبتنی بر لیبرال دموکراسی عملاً تا چهحد و چگونه به آزادی بیان معتقد است و اینکه ماهیت و دامنه آن را با چه کیفیتی تعریف میکند. آنچه ماجرای انتخابات آمریکا نشان داد این بود که لیبرال دموکراسی، در مسائلی که منافع خود را در چالش میبیند، در بالاترین سطح آزادی بیان را تحدید و مسدود میکند؛ حتی اگر طرف مقابل آن رئیس جمهور آمریکا باشد.
بحران کرونا و جنجال انتخاباتی در آمریکا حقاق پشتپرده در این کشور را بهروی ویترین آورده و مفهوم واقعی آزادی و رفاهی را که لیبرال دموکراسی در سر دارد در معرض نمایش گذاشتهاند. این روزها در آمریکا، از آزادی فقط مجسمه آن باقی مانده است.