تیرآهن در مهمترین صنعت دنیا، یعنی ساختمانسازی نقش مهمی دارد و همانطور که می دانید پایهی اصلی تمام ساختمان های اسکلت فلزی، برج هایی با ارتفاع زیاد، پل ها و غیره می باشد. این پروفیل فلزی مدل های مختلفی دارد که بر حسب شکل، سطح مقطع و کاربردشان دستهبندی می شوند.
تهران – اقتصاد برتر ۲۵ دی ۹۹
در اکثر مواقع مسئلهای که برای پیمانکاران و مصرفکنندگان تیرآهن اهمیت دارد، قیمت تیرآهن می باشد که قیمت آن به وزن تیرآهن وابسته است. در ادامه این مطلب با ما باشید تا با انواع تیرآهن بیشتر آشنا شویم و کاربرد تیرآهن در ساختمان سازی را بدانیم و از مزایا و معایب آن اطلاع داشته باشیم.
انواع تیرآهن
در ساخت تیرآهن از آلیاژهای فولادی استفاده میشود و به روش تولید آن نیز اصطلاحا «نورد گرم» گفته میشود. به طور کلی تیرآهن ها در دو شکل مقطع I و H هستند. از انواع تیرآهن I میتوان به به تیرآهنهای IPN و IPE و از انواع تیرآهن H ، میتوان به تیرآهنهای HEA و HEB و HEM اشاره کرد.
https://esfahanahan.com/steel/تیرآهن-هاش/
تیرآهن INP
این تیرآهن مطابق استانداردهای چین و روسیه و با روش نورد گرم تولید می شود. بال این نوع تیرآهن ها با فاصله گرفتن از قسمت جان یا همان میانهی آن کاهش می یابد.
تیرآهن IPE
تیرآهن IPE مانند تیرآهن قبلی طبق استاندارد چین و روسیه تولید می شود؛ با این تفاوت که در این تیرآهن، بال ها در سرتا سر محصول یکسان هستند و ضخامت بال آن با فاصله گرفتن از جان و میانهی تیرآهن کاسته نمی شود.
تیرآهن IPB
نام دیگر این تیرآهن، عریض یا بال پهن است و در بازار آن را به عنوان تیرآهن هاش می شناسند؛ به این علت که سطح مقطع آن مانند H انگلیسی است.
تیرآهن لانه زنبوری
همانطور که از اسم این نوع تیرآهن مشخص است، روی آن، سوراخهایی ۶ ضلعی و یا لانه زنبور دارد. وجود این سوراخها استحکام آن را در برابر فشارهای جانبی کاهش می دهد. هدف از ساخت این نوع تیرآهن، این است که تیر بتواند با کمترین تغییر شکل، کمان خمشی بیشتری را تحمل کند.
تیرآهن زنبوری نسبت به سایر انواع تیرآهن، دارای مقاومت خمشی و ارتفاع بیشتری است که با توجه به پروژه مورد نظر در زمینههای مختلف میتوان از آن استفاده کرد.
چرا از تیرآهن در ساختمان سازی استفاده میشود؟
اوایل قرن بیستم بود که استحکام و مقاومت ساختمانها در برابر شرایط مختلف اهمیت جهانی پیدا کرد و پیمانکاران و متخصصان این صنعت از آن پس، در پی استفاده از مصالح مقاوم بودند تا بتوانند استحکام سازهی خود را تقویت کنند.
رفته رفته ساختمانهای بتنی و آجری جای خود را به ساختمانها و برجهای چند طبقه و با ارتفاع زیاد دادند، چرا که بشر توانسته بود این رویا را با استفاده از تیرآهن و پروفیلهای فلزی محقق کند.
تیرآهن از آلیاژهای فولادی ساخته و پرداخته میشود و بنابراین از استحکام بالایی نیز برخوردار است. تیرآهنها دو بخش اصلی دارند: جان تیرآهن، که بخش اصلی و مرکزی آن است و بالهای آن که همان لبهها و کناره را شامل میشوند.
در ساختمان سازی وظیفه انتقال بار و فشار به ستون، بر عهده تیرآهن میباشد. برای مثال تیرهای افقی که به تیر فرعی معروف هستند به تیرهای اصلی متصل می شوند و وظیفه انتقال بار به ستونها را بر عهده دارند.
برای استفاده از تیرآهن در ساختمان سازی، باید ابتدا با توجه به نقشهکشی ساختمان و همچنین طراحی و محاسبات، نوع تیرآهن را مشخص کرد و سپس از آن در بنا استفاده کرد.
کاربرد تیرآهن
از مهمترین کاربردهای تیرآهن در ساختمان سازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کفی ستون
از تیرآهن میتوان به عنوان صفحات کفی ستونی و همچنین صفحات فولادی با ضخامتهای مختلف استفاده کرد. از این کفیها برای اتصال نبشی به ستونها نیز استفاده می کنند و به خاطر قابلیت برش و جوش و پیچ کاری می توانند مانند یک بستری باشند، تا نبشی و ستون را به خوبی کنار همدیگر نگه دارند و از طرف دیگر وزن تمام بار را نیز تحمل کنند.
تیرهای اصلی – شاه تیر
این محصول بر روی ستونها متصل میشوند و برای این اتصال از پلیتها کمک میگیرند. علاوه بر آن این محصول میتواند به عنوان شاه تیر به ستونها متصل شود. به این روش اتصال شاه تیر میگویند که تیرکهای میانه هر طبقه را نگه می دارد.
تیرک های میانی
ابعاد تیرک از شاه تیرها و ستونها، کوچک تر است و به همین علت این محصول را تیرآهن کوچک نیز مینامند. در اسکلتهای فلزی، تیرک به اندازه شاه تیر مهم نیست؛ اما در جاهایی که نقش تیرآهن در تحمل وزن ساختمان مهم باشد، این تیرکها را در بالا و پایین تیرها و تیرآهنها قرار میدهند و به این ترتیب در هم قفل میشوند تا بتوانند فشار و نیروهای زیادی را دریافت و تحمل نمایند.
این تیرکها کمک میکنند تا بار و فشار، ابتدا به شاه تیرها و سپس شاه تیرها به ستونها انتقال داده شود و در نهایت نیرو به صورت عمودی منتقل شود تا مقاومت سازه تامین گردد.
تیرهای باریک کرومیت
این تیرها از تیرکهای عادی باریک تر هستند و ضخامت کم ولی طول بلندتری دارند و به همین علت به تیر باریک معروف شدهاند. تیرک های کرومیت یک سطح نشیمن گاه دارند که بر روی تیر اصلی جا میروند و ثابت میشوند.
استفاده از تیر آهن به دلیل کاربردهای فراوان در صنایع مختلف و ساختمان سازی، از اهمیت زیادی در بین مصرف کنندگان برخوردار است. قیمت نهایی این محصول برای مصرف کنندگان مقاطع فولادی مهم است تا هم بتوانند هزینه ساخت و ساز را کم کنند و هم سود بیشتری نصیبشان شود.
مزایا و معایب استفاده از تیرآهن در ساختمان سازی
تیرآهن یکی از مهمترین مقاطع فولادی در صنعت ساختمان است که برای استفاده از آن، لازم است انواع مختلف این محصول، کاربرد و ویژگیها و حتی کیفیت کارخانههای تولید کننده این محصول را بشناسید.
به یاد داشته باشید که انتخاب نامناسب این محصول سهم زیادی در میزان عدم موفقیت پروژههای شما خواهد داشت.
مزایا
- با استفاده از تیرآهن در سازه، امکان اتصال چند قطعه به یکدیگر را میتوان فراهم کرد.
- این روش در ارتفاع بسیار زیاد نیز کاربرد دارد و به همین علت است که با کاربرد آهن در ساختمان سازی، رویای ساخت آسمانخراشها به واقعیت تبدیل شد.
- سرعت در جریان ساختمان سازی و ساخت یک بنا نقش حیاتی دارد؛ اجرا و نصب با سرعت بالای تیرآهن مورد استفاده در ساختمان آن را به یکی از محبوب ترین پروفیل های فولادی تبدیل کرده است.
- مقاومت و استحکام این پروفیل، آن را به یکی از مهم ترین و اساسی ترین مصالح مورد استفاده در ساختمان سازی تبدیل کرده است.
معایب
موارد زیر معایب استفاده از تیرآهن هستند:
- از مهمترین معایب تیرآهن میتوان به این موضوع اشاره کرد که مقاومت تیرآهن در دمای بسیار بالا کاهش مییابد. بنابراین اگر دمای اسکلت فلزی به حدود ۶۰۰ درجه سانتی گراد برسد امکان فروپاشی و ریزش ساختمان وجود دارد.
- این پروفیلها در برابر شرایط جوی مقاوم نیستند و دچار خوردگی میشوند. این نکتهی منفی باعث میشود مقاومت مصالح پایین بیاید و همچنین ابعاد آن نیز کاهش پیدا کند.
- این قطعات را باید با جوش دادن کنار هم قرار داد؛ بنابراین نحوهی جوش دادن آن ها بسیار مهم است و مهارت و دقت کافی را لازم دارد.
راهنمای خرید تیرآهن
اگر قصد ساخت خانهای با سازه فولادی برای خود داشته و یا این که میخواهید سوله یا کارگاهی با اسکلت فولادی بنا کنید توصیه میشود در مورد تیرآهن بیشتر بدانید در مطلب راهنمای خرید تیرآهن کاملا در مورد تیرآهن توضیح داده شده است.
در آخر
استفاده از مصالح فلزی مثل تیرآهن و میلگرد در ساختمان سازی اهمیت زیادی دارد. مقاومت بسیار بالا، سازگاری با ارتفاع زیاد، سهولت نصب و اجرا از نکاتی هستند که برای هر پیمانکار بسیار مهم و حیاتی است. نکته مهم در انتخاب تیرآهن این است که باید برای هر پروژه ساختمانی یک تیراهن مناسب انتخاب شود و نحوه اجرای آن صحیح باشد، تا خروجی کار به بهترین شکل ممکن دیده شود.