بار دیگر یک تصمیم ناگهانی و البته غیرکارشناسانه بر معاملات بازار سهام سایه افکند.شاخص کل بورس تهران در آخرین روز معاملاتی هفته نیز افت ۹/ ۲ درصدی را تجربه کرد و تا محدوده یک میلیون و ۳۱۰ هزار واحد عقب نشست.
تهران – اقتصادبرتر – ۱۸ دی ۹۹
به گزارش #اقتصادبرتر ، بار دیگر یک تصمیم ناگهانی و البته غیرکارشناسانه بر معاملات بازار سهام سایه افکند. روز گذشته خبرها و نامهنگاریها از تصمیم وزارت صمت برای کاهش مجدد قیمتهای پایه محصولات فولادی در بورس کالا حکایت داشت. در شیوهنامه پیشین مدیریت بازار فولاد، قیمتهای پایه برای عرضه محصولات فولادی در بورس کالا ۸۰درصد بهای فوب منطقه CIS تعیین شده بود. همین رقم نیز با انتقادات بسیاری مواجه شده بود و حالا وزیر صمت تصمیم گرفته تا قیمت پایه را ۱۰ درصد دیگر کاهش دهد.
اظهارات رزم حسینی در مورد قیمت محصولات فولادی به افت ۱.۸ درصدی شاخص بورس انجامید
روز گذشته خبرها و نامهنگاریها از تصمیم وزارت صمت برای کاهش مجدد قیمتهای پایه محصولات فولادی در بورس کالا حکایت داشت. در شیوهنامه پیشین مدیریت بازار فولاد، قیمتهای پایه برای عرضه محصولات فولادی در بورس کالا ۸۰ درصد بهای فوب منطقه CIS تعیین شده بود. همین رقم نیز با انتقادات بسیاری مواجه شده بود و حالا وزیر صمت تصمیم گرفته تا قیمت پایه را ۱۰ درصد دیگر کاهش دهد.
هرچند این تصمیم تاکنون با مقاومت بورس کالا روبهرو شده است و از لحاظ قانونی، اجرای آن به تایید شورایعالی بورس نیاز دارد، اما همین خبر کافی بود تا سهامداران گروههای بزرگ و کالامحور بورس تهران فروشنده شوند و بهدنبال آن شاهد افت ۸/ ۱ درصدی شاخص کل این بازار طی معاملات روز سهشنبه باشیم.
انتقاد واعظی از اظهارات وزیر صمت درباره قیمت فولاد
رئیس دفتر رئیس جمهور:
وزارت اقتصاد میگوید بورس مسئول قیمتگذاری است و وزارت صمت هم میگوید کالای تولید شده باید با قیمت مناسب بهدست مصرفکننده برسد.
بهنظر من وزیر صمت نباید بحثی که میتوانست در جاهای دیگر مطرح شود را در جلسهای که خبرنگاران بودند مطرح میکرد و این کار خوبی نبود. ما به همکاران میگوییم نتایج را در اختیار مردم قرار دهند؛ مردم نباید شاهد اختلافات ما باشند بلکه باید شاهد هماهنگیها باشند.
در گفت و گوی ویژه شبکه۲، معاون رزمحسینی در تبیین قیمت گذرای دستوری شمش فولاد در بورس کالا گفت: بورس کالا باید تعیین قیمت پایه شمش فولاد را به عهده ما بگذارد!
وی در نهایت افزود: بورس کالا چه بخواهد، چه نخواهد باید قیمت شمش را ۷۰ درصد قیمت CIS ملاک قرار دهد!!
چراکه فولادسازان با این فرمول موافقت کردهاند.
این در حالی است که جهرمی معاون بورس کالا ضمن تاکید بر اینکه وزارت صمت حتی به شیوه نامه تنظیمی خود هم پایبند نیست، گفت: هر فولادسازی که موافق این قیمت گذرای است میتواند با این نرخ محصولات خود را عرضه کند اما ما میدانیم که موافق
نیستند.
در خصوص موضعگیری وزیر صنعت در خصوص عرضه خارج از بورس کالا چند نکته وجود دارد:
۱. مشخص است که این اصرار در صورت عملی شدن چیزی به جز رانت نخواهد بود و رزم حسینی قطعا در دولت بعدی با مشکلات قضایی روبرو خواهد شد. او فعلا نقش پلیس بد را بازی میکند و نیک میداند که چند ماه بعد هم رفتنی است بنابراین روی موضوعی دست گذاشته است تا عملیات روانی سنگینی علیه بورس بوجود آید.
جبهه دیگر نیز در داخل بورس فعال است و بی مهابا عرضه میکند. این تاکتیک فعلا جواب داده و در کمال ناباوری هرگونه برگشت جزئی بازار را نیز نا ممکن کرده است.
قاضیزاده هاشمی نایب رییس مجلس:
برای رفع نگرانی سهامداران خُرد با وزیر صمت در مورد قیمتگذاری دستوری فولاد در بورس صحبت کردم که آقاى رزم حسینى ضمن رد این موضوع گفت سقف قیمتی برای فولاد تعیین نشده است
مجلس از عرضه محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا حمایت میکند و باید تولیدات مازاد به بازارهای صادراتی هدایت شود
سبحانی: چرا انتهای زنجیره فولاد آزاد است؟
دکتر سبحانی، رئیس انجمن فولاد در برنامه گفتگوی ویژه خبری:
اگر هدف ما کنترل و اصلاح قیمت در بازار فولاد است، چرا شمشی که وارد بورس می شود، محصول آن (میلگرد) وارد بورس نمیشود؟ از سوی دیگر، چرا ورق وارد بورس میشود ولی انتهای آن (پروفیل) باز است؟
دو سال است، بورس را سیاست گذاران بازیچه دست خود کرده اند
بورس یک فلسفه ای دارد، نباید که آن را با یک دستور العمل هایی ناکارآمد کنیم…
به بهانه های واهی، برخی در تلاشند تا با کاهش صادرات فولاد مقدار تولید را کاهش و ورودی ارز را تضعیف کنند تا نرخ دلار افزایش یابد.
تحرکاتی که بر علیه فولادی ها آغاز شده یک حرکت هماهنگ برای بخشی از اقتصاد است که توانست ایران را در دوران تحریم حفظ کند.
به این ترتیب برای دومین هفته متوالی شاهد افت شاخص کل و کاهش بیش از ۲/ ۶ درصدی (بیشترین افت هفتگی از اوایل آبانماه) این نماگر بودیم. روز گذشته حدود ۶۰ درصد از نمادهای فعال بورسی با افت قیمت مواجه شدند. در کنار سیاستهای نسنجیده وزارت صمت در قیمتگذاری دستوری فولاد، روز گذشته خبرهایی درخصوص تحریم ۱۶ شرکت مرتبط با صنایع فولاد ایران از سوی وزارت دارایی آمریکا مخابره شد.
تحریمهایی که البته جدید نیستند و چند سالی است صنایع تولیدی کشور را هدف قرار داده است. با وجود این بازار سهام که مدتهاست با نگاه تردید نسبت به آینده، روندی هیجانی در پیش گرفته، خواه و ناخواه از اخباری این چنینی هراسان میشود تا شاهد خروج سرمایههای خرد از گردونه معاملات سهام باشیم. جایی که روز گذشته سهامی به ارزش ۱۶۰۰ میلیارد تومان از سبد سهام معاملهگران حقیقی خارج شد. اما آنچه بیش از تحریمهای خارجی، سرمایههای بورسی را تحت تاثیر قرار داده، تحریمهای داخلی است.