بر اساس آخرین نتایج اعلام شده انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا، حزب دموکرات موفق شد با کسب اکثریت کرسیهای مجلس نمایندگان اکثریت را در این نهاد قانونگذاری به دست بگیرد.
تهران – اقتصاد برتر – ۱۶ آبان ۹۷
به گزارش فاکس نیوز در حدود ۳۸ میلیون رای دهنده پیش از موعد رای گیری در روز سه شنبه رای خود را ارسال کردهاند که نسبت به انتخابات میاندوره ای در سال ۲۰۱۴ یعنی بیش از ۲۷ میلیون رای دهنده،۱۰ میلیون افزایش داشته است.
در این انتخابات رای دهندگان برای تعیین ۴۳۵ نمایندگان مجلس نمایندگان،۳۵ کرسی از ۱۰۰ کرسی مجلس سنا و ۳۶ فرماندار ایالتی از ۵۰ فرماندار کشور به پای صندوقهای رای رفتند.
انتخابات مجلس نمایندگان آمریکا هر دو سال یکبار برگزار می شود که یکبار آن با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا همزمان میشود و دوره دیگر در میانه دوره چهار ساله رئیس جمهوری برگزار میشود که به آن انتخابات میاندورهای میگویند. دونالد ترامپ دو سال پیش توانست در انتخابات ریاست جمهوری به پیروزی برسد.

آسوشیتدپرس میگوید،برای بسیاری از رای دهندگان انتخابات میان دورهای آمریکا به مثابه رای گیری در خصوص سیاست دونالد ترامپ محسوب میشود.
نانسی پلوسی، رهبر دموکراتها در مجلس نمایندگان به احتمال زیاد با پیروزی اکثریت نامزدهای این حزب در انتخابات مجلس نمایندگان بار دیگر پس از هشت سال به عنوان رئیس مجلس نمایندگان انتخاب خواهد شد. نانسی پلوسی پیش از این از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ رئیس مجلس نمایندگان بود.

او اولین زنی است که در تاریخ ایالات متحده به ریاست مجلس نمایندگان رسیده است.
پیروزی تد کروز در تگزاس
تد کروز، سناتور جمهوریخواه ایالت تگزاس موفق شد نامزد حزب دموکرات را شکست دهد. تد کروز در سال ۲۰۱۶ رقیب دونالد ترامپ برای کسب نامزدی حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری بود.
ابقای برنی سندرز در مجلس سنا
برنی سندرز، سناتور ایالت ورمونت و رقیب هیلاری کلینتون در انتخابات مقدماتی حزب دموکرات در سال ۲۰۱۶ موفق شد برای یک دوره شش ساله دیگر به عضویت در مجلس سنا انتخاب شود.
شکست کریس کوباچ، نامزد مورد حمایت ترامپ در انتخابات فرمانداری کانزاس
کریس کوباچ، نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات فرمانداری ایالت کانزاس از لورا کلی، نامزد حزب دموکرات شکست خورد. کریس کویاچ در انتخابات مقدماتی ایالت کانزاس برای کسب نامزدی حزب جمهوریخواه با حمایت دونالد ترامپ موفق به پیروزی شده بود.
او در حالی در انتخابات فرمانداری کانزاس شکست خورد که این ایالت از جمله ایالتهایی است که دونالد ترامپ دو سال پیش به راحتی در آن به پیروزی دست یافته بود.
مجلس نمایندگان آمریکا ۴۳۵ عضو دارد که تا پیش از انتخابات امروز، جمهوریخواهان با ۲۳۵ کرسی، اکثریت را در دست خود داشتند. هر حزب برای کنترل مجلس باید حداقل ۲۱۸ کرسی داشته باشد، و دموکراتها باید برای اکثریت شدن باید دست کم ۲۳ کرسی جمهوریخواهان را میگرفتند. رسانه های آمریکایی می گویند دموکرات ها اکثریت در مجلس نمایندگان را از آن خود کردند.
در انتخابات سه شنبه، نامزدهای هر دو حزب عمده سیاسی آمریکا همچنین برای کسب ۳۵ کرسی سنا رقابت کردند. مجلس سنا ۱۰۰ نماینده دارد، که جمهوریخواهان با ۵۱ سناتور در اکثریت بودند و حزب دموکرات باید دست کم ۲ کرسی را از رقیب جمهوریخواه میگرفت تا اکثریت را از آن خود کند. با این حال تا صبح چهارشنبه به وقت ایران، جمهوریخواهان پنجاه کرسی سنا را حفظ کردند. با توجه به اینکه اگر رای گیری برابر باشد، معاون رئیس جمهوری به جمهوریخواهان رای می دهد، سنا در دست جمهوریخواهان باقی ماند.
جمهوریخواهان از سال ۲۰۱۱ اکثریت مجلس نمایندگان و از سال ۲۰۱۵ اکثریت سنا را در دست داشتند و از ژانویه ۲۰۱۷ نیز دولت فدرال را در دست گرفتند. دموکراتها در دو سال نخست دولت باراک اوباما در سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰، علاوه بر دولت فدرال، کنترل دو مجلس را در دست داشتند.
امروز، رأی دهندگان آمریکایی در ۳۶ ایالت برای انتخاب فرماندار به پای صندوقهای رأی رفتند. پیروزی در انتخابات فرمانداری جهت پیشبرد یا مقابله با قوانین دولت فدرال حائز اهمیت است و در عین حال به حزب پیروز فرصت میدهد در آن ایالت برای انتخابات ریاست جمهوری دو سال بعد آماده شود.
هفت ایالت که فرماندار دموکرات و هفت ایالت دیگر که فرماندار جمهوریخواه دارند در این دور از انتخابات شرکت نداشتند و در سایر ۳۶ ایالت که امروز انتخابات در آنها برگزار شد،
کنگره جدید و تأثیر آن بر سیاستهای دولت فدرال
انتخابات میاندورهای کنگره ایالات متحده در نیمه دوره چهار ساله ریاست جمهوری برگزار میشود. برخی انتخابات سراسری امروز را نوعی همهپرسی در مورد سیاستهای دونالد ترامپ میدانند که در انتخابات ریاست جمهوری آبان ۱۳۹۵ موفق شد از حزب جمهوریخواه به کاخ سفید راه یابد.
ترکیب جدید کنگره ایالات متحده میتواند در پیشبرد سیاستهای دولت پرزیدنت ترامپ در دو حوزه سیاست داخلی و خارجی بطور مستقیم تأثیر بگذارد؛ از این رو انتخابات میاندورهای امسال اهمیت ویژهای پیدا کرده و در مقایسه با انتخابات میان دورهای گذشته، مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.
رویکرد دو سال گذشته دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده در حوزههای مختلف داخلی و خارجی، باعث شد که انتخابات میان دورهای امسال بیش از دورههای گذشته مورد توجه نه تنها شهروندان و ناظران در آمریکا قرار بگیرد، بلکه برخی کشورهای خارجی نیز نتایج آن را با دقت دنبال کنند.
مسائلی مانند بیمه درمانی، نظام مالیاتی و قوانین مهاجرتی، از جمله مسائل مورد علاقه در داخل کشور است. توافقهای بینالمللی، به ویژه در حوزه تجارت، و همچنین نحوه برخورد با تهدیدهای هستهای و موشکی ایران، مهمترین مسائل مورد علاقه برخی کشورها، به ویژه ایران و دیگر طرفهای برجام، است.
اد رویس نماینده ایالت کالیفرنیا از حزب جمهوریخواه و رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان، و باب کورکر نماینده تنسی در سنا از حزب جمهوریخواه و رئیس کمیته روابط خارجی سنا، دو عضو ارشد کنگره هستند که پیشتر اعلام کرده بودند قصد بازنشستگی دارند و در انتخابات امروز شرکت نمیکنند.
علاوه بر جان مککین، سناتور جمهوریخواه ایالت آریزونا و رئیس کمیته نیروهای مسلح که شهریور ماه در گذشت، پل رایان نماینده جمهوریخواه ویسکانسن و رئیس کنونی مجلس نمایندگان – که اواخر فروردین اعلام کرد در انتخابات شرکت نمیکند – دیگر عضو برجستهای است که در کنگره آتی حضور ندارند.
تاثیر ترکیب نمایندگان در مورد ایران
دمکراتها می توانند اعضای کابینه را فرا خوانده و فشار بر سیاستهای ترامپ داشته باشند ولی در مورد برجام دیگر صحبتی نمی باشد.
اروپا هم از پیروزی دمکرات ها استقبال می کنند چرا که در مورد فشار تحریمی بر ایران نرمش بیشتری دارند.
*افسانه صدیقی